19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Şehirde yaşayanlara kene müjdesi!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de 2007 yılı sonuna kadar bin 820 kene vakası görüldüğünü ve bunların tamamının köylerde yaşayan insanlar olduğunu belirterek, "Köyde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşanlar kene konusunda risk grubunda yer alıyor. Şehirlerde yaşayanlar için kene riski yok" dedi.

Hekimevi'nde düzenlediği basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan bakan Akdağ, vatandaşların bireysel korunma yöntemlerini uygulayarak kene ısırığına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunabileceğini vurguladı.

Kene ile yayılan KKKA hastalığının sadece Türkiye için değil tüm dünya açısından önemli hale geldiğini belirten Akdağ, bazı Avrupa ülkelerinde kenenin yaydığı beyin iltihabının yaygın görüldüğünü söyledi. KKKA hastalığının 12. yüzyıldan beri tıp literatüründe tarif edildiğini ancak nedeninin tespit edilemediğini kaydeden Akdağ, Türkiye'de 2003 yılından sonra konuyla ilgili bilimsel bir kurul oluşturulduğunu belirtti.

Bu süreçte hastalığın görüldüğü bölgelerde ciddi bilimsel araştırmalar yaptıklarını anlatan Bakan Akdağ, "Bu hastalığın sebebini belirlemek çok önemlidir. Bugün KKKA hastalığının etkenini, yani nedenini bilmeseydik toplumsal duyarlılık oluşmayacaktı. Bu açıdan gelinen nokta çok önemli. Bilim Kurulu konu üzerinde yakınen çalışmalar yapıyor. Hıfzıssıhha antijenleri oluşturdu ve anti serum çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda bu araştırmaların en yoğun olarak yapıldığı ülke Türkiye'dir. Biz en yüksek düzeyde bilim adamlarına destek veriyoruz" diye konuştu.

Hastalığın özel bir tedavisi olmamakla birlikte destek tedavisi bulunduğunu söyleyen Bakan Akdağ, KKKA konusunda en önemli faktörün hastalığın bulaşmasını önlemek olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin bazı bölgelerinde bu virüsü taşıyan kenelerin yaşadığını, bu tür kenelerin genelde kurumuş, çatlamış topraklarda, vadi yamaçlarında ve bodur ağaçların etrafında bulunduğunu ifade eden Bakan Akdağ, "Köyde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşanlar kene konusunda risk grubunda yer alıyor. Şehirlerde yaşayanlar için kene riski yok" dedi.

Türkiye'de 2007 yılı sonuna kadar bin 820 kene vakası görüldüğünü ve bunların tamamının köylerde yaşayan insanlar olduğunu anlatan Bakan Akdağ, köyde yaşamayanların gereksiz kene paniğine sevk edilmemesi uyarısında bulundu. Akdağ, kene ısırığı ve KKKA hastalığına karşı vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

"- Açık renkli ve kapalı elbiseler giyin.
- Kırsalda pantolon paçalarını çorabın içine koyun.
- Vücudun açıkta kalan bölgelerini kapatın.
- Kırsalda vücudunuza kene kovucu spreyler sıkın.
- 3-6 YTL arasında satılan ve keneye karşı öldürücü etkisi olan özel kıyafetleri kullanın.
- Kırsaldan döndüğünüzde kıyafetlerinizi ve vücudunuzu kontrol edin.
- Vücudunuzda kene varsa bir cımbızla çıkarın, bunu yapamıyorsanız derhal bir sağlık kuruluşuna gidin.
- Çiftlik hayvanlarınızı keneye karşı ilaçlatın."
Bakan Akdağ, bakanlık olarak kene konusu üzerinde ciddiyetle durduklarını belirterek, vatandaşların bireysel korunma yöntemlerini uygulayarak kene ısırığına bağlı KKKA hastalığından korunabileceğini vurguladı.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 16:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?