22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Şeker hastalarına kök hücre umudu

Diyabet hastaları için yeni bir tedavi geliştirildi. Kök hücre enjekte edilen pankreasların, insülin takviyesi olmadan çalışması sağlandı...

DİYABET tipleri arasında en zor tedavi edilen ve en tehlikeli olan Tip-1 şeker hastalığının tedavisinde çığır açacak bir kök hücre yöntemi geliştirildi. Amerikalı bilim adamları tarafından yapılan araştırmada, pankreaslarına kendi kök hücreleri nakledilen hastalar insülin ya da başka bir ilaca ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürmeyi başardı. Araştırma ekibinden Chicago Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi’den Dr. Richard Burt, “1’inci tip şeker hastalığı tedavisinin tarihinde ilk kez hastalar hiçbir tedavi görmeden, hiçbir ilaç kullanmadan normal kan şekeri düzeyine sahip olarak yaşadılar” dedi.

Brezilya’nın Sao Paulo Üniversitesi’nde 15 hasta üzerinde yapılan araştırmada 13 kişi üzerinde çalışmanın başarılı olduğu açıklandı. Miami Üniversitesi Diyabet Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Jay Skyler ise, araştırmanın yayımlandığı sayıdaki başyazısında “sonuçları çok heyecan verici ve şeker hastalığı alanında çok ümit verici bir dönüm noktası” olarak niteledi. Dünyada 24 milyon kişinin, daha çok çocuklar ve gençlerde görülen 1’inci tip şeker hastası olduğu belirtiliyor.

İşte tedavi yöntemi 

* Araştırmaya katılan hastaların kan örneklerinden yeni kök hücreler üretildikten sonra, hastalara birkaç günlük yüksek dozlu kemoterapi uygulandı.

* Bu kemoterapi vücudun bağışıklık sistemini neredeyse tamamen etkisiz hale getirdi.

* Böylece hastanın bağışıklık sisteminin, vücudunda kalan az sayıdaki insülin üreten hücreleri yoketmesi durduruldu.

* Bundan sonra hastaya nakledilen yeni kök hücreler yeni bir sağlıklı bağışıklık sistemi oluşturdu.

* Sağlıklı bağışıklık sistemi ise, artık insülin üreten hücrelere saldırmadı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2007 Perşembe 12:43:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkan IP: 85.101.194.xxx Tarih : 21.06.2009 09:48:04

önemli olan hastamızı tedavi ettirebiliyormuyuz evet ise yardımcı olun ne gerekiyorsa yapalım.