22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Şeker hastalığı gözü vuruyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Süllü, diyabetin başta diyabetik retinopati olmak üzere katarakt, golokom ve göz kası felcine neden olabileceğini belirterek, diyabet tanısı konulan hastaların düzenli olarak göz muayenesinden geçmesi gerektiğini söyledi.

OMÜ Şehir Polikliniği'nde düzenlenen "Diyabet ve Göz Sorunları" konulu panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Yüksel Süllü, şeker hastalığının (diyabetes mellitus) şekerin kullanılma ve depolanması bozukluğuna bağlı olarak kan şekeri düzeyinin yükselmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydetti.

Diyabetin başta diyabetik retinopati olmak üzere katarakt, glokom, göz kası felci gibi göz rahatsızlıklarına neden olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Süllü, "Diyabetik retinopati, gözün ağ tabakası damarlarının bozukluğuna bağlı olarak ağ tabakasının beslenmesinde bozulma, kanamalar ve ödem olarak adlandırılan, ağ tabakasına sıvı ve yağ sızmasıyla kendini gösteren bir durumdur. Ödem, ağ tabaksının merkezi görmeden sorumlu olan sarı noktasında oluştuğunda görmenin azalmasına neden olur. Ayrıca ağ tabakasındaki beslenme bozukluğu yeni kılcal damarların oluşmasına neden olur. Bu damarlar kolayca yırtılabilecek kadar zayıf olduğundan göz içine kanamalar oluşturarak ani görme kaybı oluştururlar. Zamanla bu damarların etrafında gelişen sert bağ dokusu ağ tabakasında çekinti oluşturarak, yerinde ayrılmasına veya yırtıklara neden olabilir" dedi.

Diyabetik retinopatinin ortaya çıkışında hastalık süresi ve kan şekerinin düzensizliğinin başlıca rol oynadığını dile getiren Prof. Dr. Süllü, "Tip 2 diyabetiklerin yüzde 80'inde 15 yıl içinde, tip 1 diyabetiklerin 20 yıl içinde hemen tümünde diyabetik retinopati gelişir. Diyabetik retinopati başladıktan sonra hipertansiyon, böbrek bozukluğu, kabızlık, yüksek kolesterol gibi sistemik faktörler hastalığın seyrini olumsuz etkiler. Diyabetik retinopati tanısı, göz hekimi tarafından göz bebeği büyütülerek yapılan muayeneyle konulur. Retina anjiografisi hastalığın şiddetinin belirlenmesinde yardımcıdır. Ayrıca tedavi planının yapılmasında ve tedavinin etkisinin takibinde de yararlıdır. Diyabetik retinopatinin tedavisinde kan şekeri başta olmak üzere sistemik faktörlerin düzeltilmesi ve lazer tedavisi yapılır. İlerlemiş olgularda lazer tedavisi etkisiz veya yetersiz kalabilir ve bu hastalarda vitrektomi ameliyatı yapılır" diye konuştu.

Diyabet tanısı almış olan hastaların düzenli olarak göz muayenesinden geçmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Yüksel Süllü, şunları söyledi: "Bu kontrollerin sıklığı retinopati başlamamış olgularda yılda bir kezdir. Eğer retinopati başlamış ise veya tedavi altındaki hastalarda kontroller daha sıktır. Diyabetik retinopati tedavisinde sadece lazer tedavisi veya göze yapılan tedaviler yeterli olmayıp, mutlaka kan şekeri, yüksek tansiyon, kansızlık, böbrek hastalığı gibi sistemik bozukluklar da tedavi edilmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 17:25:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?