19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Sessiz melek tatilde

Deniz Özkal bir çeşit nörolojik hastalık olan Rett Sendromu teşhisi konduğunda 1.5 yaşındaydı. Sessiz bir dünyası olan ve uzun yaşama umudu verilmeyen Deniz, annesinin ilgi ve şefkatiyle şimdi 28 yaşında. Annesi, otistik de olan kızını hayatın içine çekip sosyalleştirdi. Artık birlikte tatil yapıp yazın tadını çıkarıyorlar. 

ANNESİNİN zeytin gözlü, kara kızı Deniz’in, 28 yıldır sessiz bir dünyası var. 1.5 yaşına kadar normal bir gelişim gösterdi. Yürüyor, konuşuyordu. Rett Sendromu teşhisi konulduktan sonra yürüme, konuşma ve ellerini kullanabilme yeteneklerini kaybetti. Doktorlar uzun bir yaşam süremeyeceğini söyledi. Bu durum annesi Abide Özkal’ı çok üzdü. Anneye, bir süre sonra meme kanseri teşhisi kondu. İyileşerek kendini kızına adayan Abide Özkal, kızını özel eğitim merkezlerine götürmedi. Deniz’in ilacı annesinin içgüdüleriydi. Onunla bebek diliyle konuşup her şeyi anlattı. Deniz de gözleriyle ve çıkardığı seslerle anlatıyor derdini. Sofrada annesi ona masadakileri tek tek gösteriyor. Deniz istediklerini gözüyle işaret edip gülümseyerek gösteriyor. Tuvaletini ifade edemediği için altı bezlenen, annesinin koca bebeği bu yıl ilk defa tuvaletinin geldiğini annesine ifade etmeye başladı. Deniz aynı zamanda otistik. Kalabalıktan kaçıyor, insanlarla göz teması kuramıyordu. Kızından utanmadığını söyleyen annesi, onu kalabalık yerlere götürdü. Deniz, artık kalabalık yerlerde mutlu oluyor. Bunu da, öne arkaya sallanarak ve hızlı nefes alarak ifade ediyor.

Mayo heyecanlandırıyor

Plajı çok seviyor. Bu yıl annesiyle birlikte bir yakınlarının Yalova’daki yazlıklarına gittiler. Annesi evde mayosunu giydirince Deniz çok heyecanlanıyor. Plajda insanlara gülücükler saçıyor. Sessiz melek artık insanların varlığından haz duyuyor. Kızının son aylarda otistik belirtiler göstermediğini anlatan Abide Özkal, "Ben ona ne kadar şey öğrettiysem o da bana o kadar öğretti. Sabırlı olmayı, stresimi, hayatımı yönetmeyi öğrendim" diyor. Engelli bir çocuğun, ailelerin yaşamını ipotek altına aldığını belirten Abide Özkal, "Ama benim için böyle olmadı. Aksine Deniz bana hayatı dolu dolu yaşamayı, şükretmeyi öğretti. Kurslara gittim. Dernek için yoğun çalışıyorum. Özürlü aileleri lütfen pes etmesin" mesajını veriyor.

Deniz’le yaşadıklarını anlattığı "Sessiz Melek" adlı kitabı, Rauf Denktaş ve Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan tebrik aldı. Kitap, İngilizce’ye de çevrildi.

Bu kitabın gelirinin bir kısmını, kızı gibi olanlara yardım edebilmek için kurduğu Özel Çocuklara Destek Derneği’ne, bir kısmını ise Gören Kalpler Derneği’ne bağışladı. Kızıyla komik diyaloglarını kaleme aldığı ikinci kitabını yayınlayacak yayınevi arıyor. Abide Özkal dernek kapsamında, özürlülere para yardımı yapmadıklarını, sadece özürlülerin yaşamlarını kolaylaştıracak, üretime katılmalarını sağlayacak yollar açtıklarını söylüyor. Bu yıl üniversite sınavına girip, sözel bölümde 180 puan alan Abide Özkal, Güzel Sanatlar Fakültesi’ne hazırlanıyor.

Rett Sendromu

Genellikle kız çocuklarda görülen nörolojik bir gelişim bozukluğudur. Hastalar, yaşamlarının ilk aylarında tamamen normal ya da normale yakın gelişim gösteriyor. Ancak 1.5 yaşından sonra hızlı bir gerilemeyle öğrenilen becerileri unutuyor. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmiyor. Başkalarına tam bağımlı yaşıyorlar

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 09:56:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?