31
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Sıcaklar kalp krizi riskini artırıyor

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Bayram, aşırı sıcakların özellikle nemli bölgelerde kalp ve tansiyon hastaları için riskli olduğunu söyledi.

Kroner kalp hastalığı olanların, kalp krizi geçirenlerin ve By-pass'lı hastaların günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmamalarını tavsiye eden Prof. Bayram, “Bu hastalara ayrıca sigara, alkol ve ağır yiyeceklerden sakınmaları, fiziksel ve ruhsal sıkıntıya yol açacak olaylardan uzak durmaları önerilir. Deniz kenarında, ılıca ve kaplıcalarda sıcakla birlikte nem oranının yüksek olması kalp ve yüksek tansiyon hastaları için zararlı olup yeni krizlere yol açabilir. Kalp hastalarının tok olarak spor yapmaları veya denize girmeleri de sakıncalıdır. Midenin dolu olması kalbe ek yük getirir, göğüs ağrısına yol açabilir” dedi.

Ciddi kalp ve yüksek tansiyon problemi olan kimselerin yaylaya çıkmalarının da sakıncalı olduğunu kaydeden Prof. Bayram, “Yaylalara göç döneminin ve hasat mevsiminin yaklaşması nedeniyle, yaylalara çıkan kalp ve yüksek tansiyon hastaları dikkatli olmalıdır. Çünkü yüksek rakımda havada bulunan oksijen miktarının azalması nedeniyle, ciddi kalp ve tansiyon problemi olanların yaylaya çıkmaları önerilmemektedir. Kırk yaşın üzerindeki sağlıklı kişilerin de sıcak saatlerde ağır işlerden uzak durmaları, bilhassa terleme ve solunum yoluyla kaybettikleri suyu karşılamak amacıyla günde en az 3 litre su veya tuzlu ayran içmeleri gerekir” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 10:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?