18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Sigara dumanı gebeliği engelliyor

Human Reproduction adlı bilimsel bir dergide yayımlanan araştırmada, sigara içenler kadar, pasif içici kadınların da hamile kalma şansının azaldığı ifade edildi.

Sigara içmenin hamile kalma ihtimalini azalttığı biliniyordu; ancak şimdi, sadece sigara içen değil, sigara içen biriyle birlikte yaşayan kadının da risk altında olduğu ortaya konuldu.

Kanada’da doktorlar, kısırlık tedavisi gören 200 kadın üzerine incelemelerde bulundu ve bir sigara tiryakisiyle birlikte yaşayan kadınların, sigara dumanına hiç maruz kalmamış kadınlara oranla hamile kalma şanslarının çok daha düşük olduğu sonucuna vardı.

Araştırmacılara göre, pasif içici kadınların hamile kalma şansları, sigaradan uzak yaşayan kadınlardan yüzde 50 daha düşük. Bu oranın neden bu kadar yüksek olduğu bilinmiyor. Yapılan deneylerde, her türlü ortam ve değişken denekler için aynı tutuldu. Dolayısıyla kadınların gebe kalıp kalmamalarını belirleyen tek etmen, sigaranın etkisi idi.

Şimdi araştırmacılar, kısırlık tedavisine başvuran kadınlara pasif içiciliğin tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunuyor ve hatta sigara dumanına maruz kalmamak için çaba göstermeleri çağrısı yapıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2005 Perşembe 11:20:26
Güncelleme :28 Mayıs 2005 Cumartesi 16:59:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?