19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Sigara en büyük ölüm sebebi

IQS Türkiye Sigara Bırakma Merkezleri Genel Müdürü Akan Güler, kısmi ve tam felçliğe yol açan sigaranın sebep olduğu hastalıkların başında akciğer kanserinin geldiğini söyledi.
 
Akan Güler, Adana'da öğrencilere ve Türk Telekom çalışanlarına sigaranın zararları konusunda bir seminer verdi. 

Güler, istatistiklere göre, sigara içenlerin içmeyenlere kıyasla 10-12 yıl daha az yaşadığını ve yaşam kalitelerinin daha düşük olduğuna işaret etti. Güler, ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin sayısı 418 bin 690 iken, AIDS, uyuşturucu, cinayet, trafik kazaları, terör ve diğer hastalıklardan ölenlerin sayısının 381 bin 420 olduğunu söyledi.
 
Vücuda nikotinin girişiyle birlikte böbrek üstü bezlerinin "adrenalin" salgıladığını bunun da kan damarlarının büzüşmesine sebep olduğunu belirten Güler, bu durumda kalbin el ve ayaklardaki uç noktalarda büzüşen damarlara kan ulaştırmak için daha hızlı ve daha kuvvetli pompalama yaptığını anlattı. "Kalbin hızı dakikada yaklaşık 20 atış atar" diyen Güler, sözlerine şöyle devam etti: "Kalbin daha hızlı atması sonucu yağ ve kolesterol depoları serbest kalarak kana karışır. Damarın tıkanması sonucu bu damarın bağlı olduğu dokuya kan gitmez ve o doku birkaç dakika içinde boğularak ölür. Bu damar kalbe, beyne veya diğer hayati organlara giden bir damar olabilir. Damarlar daraldığında beyne ulaşan enerji azalır. Bu yüzden beyin vücudu kontrol işlemini yeterince gerçekleştiremez, gelen mesajları hakkıyla işleyemez. Dikkat ve yoğunlaşmamız zayıflar, belleğimiz körleşir, unutkanlık başlar. Beyinde gerileme bütün vücutta olumsuz etki meydana getirir."
 
Kısmi ve tam felçliğe yol açan sigaranın sebep olduğu hastalıkların başında akciğer kanserinin geldiğini ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Akciğer kanseri olan kişilerin yüzde 90'ı sigara bağımlısıdır. Bu oran, akciğer kanserinin sigarayla doğrudan bağlantısını ortaya koymaktadır. Diğer yüzde 10'luk kesimin genetik nedenler veya pasif içicilik yüzünden akciğer kanserine yakalandığı düşünülmektedir. Bu gerçekten hareketle, sigara içen kişilerin akciğer kanseri riskini kendi soyundan gelenlere aktardığı göz önünde bulundurulmalıdır." 

Uzmanlara göre, sigara içmenin nihai sonucunun akciğer kanseri olduğunu anlatan Güler, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bağımlıların çoğu, akciğer kanserine yakalanmadan önce kalp krizi, felç, dolaşım bozukluğu gibi başka bir sebepten dolayı yaşamını yitirmektedir. Sigara, akciğer kanseri dışında dil, ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, dudak, diş eti, burun, bademcik, tükürük bezi, böbrek, mesane, pankreas, mide, anüs, penis, vulva, rahim ağzı, karaciğer ve kan kanserine de sebep olmaktadır." 

Sigara içen her 10 kişiden 9'unun nefes darlığı çektiğine dikkat çeken Güler, sözlerini şöyle tamamladı. "Kronik bronşit, akciğerlerde aşırı balgam üretilmesi durumudur ve oksijenin emilmesinde sorun meydana getirir. Fazla balgam nefes almada güçlüklere sebep olur ve genelde sürekli öksürüğe yol açar. Sağlıklı akciğerlerde, ciğerlere giren yabancı ve zararlı maddeleri süpürerek dışarı atan tüy bulunur. Sigara dumanındaki katran zamanla bu tüylerin üzerini kaplayarak temizlik işlevlerini yerine getirmelerine engel olur. Bunun sonucu akciğerler enfeksiyonlara karşı daha savunmasız ve açık hale gelir. Bu yüzden sigara içen kişiler daha sık solunum yolu hastalıklarına yakalanır ve iyileşmeleri daha uzun sürer"
İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2006 Pazar 12:04:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?