27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Sigara ölüm saçıyor

Türkiye’de 17 milyon kişinin sigara içtiği ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı bir hastalıktan hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, önümüzdeki 20 yıl içinde sigaraya bağlı kitlesel ölümlerin en fazla artacağı ülkelerden birisi Türkiye olacak. Eğer önlem alınmazsa 2025 yılına gelindiğinde Türkiye’de her yıl 240 bin kişi sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşama veda edecek.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, Tütünsüz Yaşam Derneği ve EUROCARE tarafından, Ankara’da düzenlenen Uluslararası Katılımlı 3. Sigara veya Sağlık Ulusal Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç bildirgesinde verilen bilgilere göre, Türkiye’de sigara kullanımı had safhaya ulaşırken, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, önümüzdeki 20 yıl içinde sigaraya bağlı kitlesel ölümlerin en fazla artacağı ülkelerden birisi Türkiye olacak.

“TÜRKİYE’DE 17 MİLYON KİŞİ SİGARA İÇİYOR”

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur imzasıyla yayınlanan sonuç bildirgesinde, Türkiye’de yetişkin nüfusun yaklaşık yarısına karşılık gelen 17 milyon kişinin sigara içtiği ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı bir hastalıktan ölmekte olduğu vurgulandı. Başta çocuk ve kadınlar olmak üzere her yıl 15 bin kişinin, sigara içmediği halde başkasının dumanı yüzünden yaşamlarını yitirdiğine dikkat çekilen bildiride, Türkiye’de sigaraya günde 40 milyon YTL, ayda 880 milyon YTL, yılda ise 18 milyar YTL (yaklaşık 15 Milyar Dolar) harcandığını ifade edildi.

“HER YIL BİR ŞEHRİMİZE ATOM BOMBASI ATILIYOR”

DSÖ verilerine göre, önümüzdeki 20 yıl içinde sigaraya bağlı kitlesel ölümlerin en fazla artacağı ülkelerden birisinin Türkiye olacağının belirtildiği bildirgede, “Her yıl bir şehrimiz, atom bombası atılarak yeryüzünden silinmektedir. Eğer önlem alınmazsa 2025 yılına gelindiğinde ülkemizde her yıl 240 bin kişi sigaranın yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirecektir” denildi.

“KAMUYA AÇIK ALANLARDA SİGARA İÇMEK YASAKLANMALI”

Bildirgede, sigara kullanımının azaltılması için bir dizi önlem alınması gerektiğine de işaret edildi. Başta hükümet olmak üzere, tüm kamu kurum yönetimlerini 4207 sayılı Kanun’un getirdiği sigaraya ilişkin yasaklama ve kuralların uyulmasına özen göstermeye çağıran bildirgede şu görüşlere yer verildi:

“-Başta eğitim ve sağlık kuruluşları olmak üzere tüm kamu kuruluşları sigarasız kurum olma yönünde adımlar atmalıdır. Kesinlikle kamuya açık alanlarında her türlü istisna kaldırılmalıdır.

“SİGARA FİYATLARI VERGİLER YOLUYLA ARTIRILMALI”

-Sigaranın zararlarını önlemede en önemli araçlardan birisi yüksek sigara fiyatlarıdır. Avrupa ülkeleri arasında fiyat karşılaştırılması yapıldığında Türkiye en ucuza sigara satılan ülkelerden birisidir. Türkiye’de sigara üzerindeki vergi yükü ortalaması (ÖTV+KDV) yüzde 73.25’tir. Vergi oranlarımız diğer ülkelere göre düşüktür. Sigara fiyatları vergiler ve diğer yollarla reel olarak arttırılmalıdır.

-Tütün şirketlerinin her türlü (başta açık ve gizli reklamlar, ürün özellikleri, satış noktası ihlalleri gibi) etkinlikleri devletimiz tarafından halk sağlığı adına en üst düzeyde denetim altında tutulmalıdır.

-Uluslararası Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi ve diğer kanunlarımız çerçevesinde her türlü önlem hükümetimiz tarafından gecikmeksizin uygulanmalıdır.

-Kamuya açık alanların havasının kanunlarımızın emrettiği üzere tütün dumanından arındırılmalıdır.

“TÜM KAPALI ALANLAR TÜTÜN DUMANINDAN ARINDIRILMALI”

-Başta sağlık, eğitim, spor tesisleri olmak üzere tüm kapalı alanlar tamamen tütün dumanından arındırılmalıdır.

-Tütün mücadelesinin bir bütün olarak hem devlet, hem de sivil toplumun birlikte görevi ve sorumluluğu olduğunu ilan ederiz. Tüm tarafları öncelikle mevcut kanun ve düzenlemeleri uygulamaya davet ederiz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diğer Sağlık ve Eğitim Kurum ? Kuruluşları, Ulusal Medya başta olmak üzere, tüm sorumlu kurum ve kuruluşları halkımızın sigaranın zararları konusundaki bilincinin yükseltilmesi konusunda görevlerini aksatmaksızın yapmasını hatırlatırız.

-Politikacılarımızı ve TBMM’ni halkımızın sağlığı ve sağlamlığını arttırmak üzere sigara konusuna çok daha dikkatle yaklaşmasını; bu konuda bekleyen Kanun Teklifinin elde edilen kazanımlardan taviz verilmeden bir an önce yasalaştırılmasını talep ederiz.”
Anka
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2006 Pazartesi 20:20:07
Güncelleme :5 Aralık 2006 Salı 01:25:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sedat değirmenci IP: 88.230.123.xxx Tarih : 4.12.2006 23:24:28
bu illetten 13 mayıs 2006 da kurtuldum.tek bir cümle herşeyi özetleyebilir ama bunu anlamak gerek önce.EĞER SİGARASIZ HAYATIN BUKADAR ZEVKLİ OLDUĞUNU BİLSEYDİM BAŞLADIĞIM AN BIRAKIRDIM.nasıl bırakılır baş etmenin yolları hakkında dunya kadar yorum var ama ben hiç kimsenin tahmin etmediği bişeyle bıraktım.herkes bırakmalı sigarasız bir dunya ile tanışmalı.