22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Sigara tiryakilerine kötü haber

TBMM Adalet Komisyonu'nda, geçen dönemden kadük kaldığı için yenilenen ve sigara içme yasağı kapsamını genişleten kanun teklifi aynen benimsendi. Teklife göre, bazı bölgelerde açık alanlarda bile sigara içilemeyecek.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün hazırladığı, "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun"da değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi, İçtüzük hükümlerine göre tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra kabul edildi.

Kanun teklifine göre:

* Kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.

* Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, kara yolu, demir yolu,deniz yolu ve hava yolu toplu taşıma araçlarında sigara içilemeyecek.

Okul ve cami bahçelerinde sigara yasak

* Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
* Sigara yasağı bulunan binalarda, birden çok sayıda kişinin istihdam edildiği çalışma alanlarında, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan demiryolu ve denizyolu araçlarında tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.
* Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.

Statlarda sigara tüketimine sınırlama

* Teklif, statlarda sigara içilmesine sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak. Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak.

Koruyucu önlemler

* Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtım yapılamayacak.
* Firmalar her ne amaçla olursa olsun tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtamayacaklar.
* Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünleri satılamayacak.

Çocuklara satılamayacak

* Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacak ve tüketimlerine sunulamayacak. 18 yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek.
* Tütün ürünleri, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa sunulamayacak.
Tütün ürünleri satış belgesi olmaksızın ve satış belgesinde belirtilen yerin dışında satış yapılamayacak.
* Her türlü sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler, tütün ürünlerine benzeyecek veya markasını çağrıştıracak şekilde üretilemeyecek, dağıtılamayacak ve satılamayacak.

CEZALAR

* Tedbir almayan özel işletmelerin sorumlularına, mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Sigara yasağı bulunan yerlerde sigara içenlere 50 YTL, sigara izmaritini ve paketini yere atanlara 20 YTL ceza verilecek.
* Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak hediye vermeleri, indirimli satmaları, eşantiyon, promosyon veya yardım olarak dağıtmaları, ilan vermeleri, yetkili satıcı yerlerin dışında satış yapmaları halinde 50 bin YTL'den 250 bin YTL'ye kadar cezaya çarptırılabilecek.

Çocuklara sigara satanlara hapis

* Tütün ürünlerini 18 yaşından küçüklere satan veya tüketimlerine sunanlara, TCK'nın uyuşturucu madde kullananlara ilişkin maddesi uygulanacak.
* Bu kişilere, "Sağlık için tehlike oluşturabilecek maddeleri çocuklara" verdikleri gerekçesiyle 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanacak.18 yaşından küçükleri, sigara üretimi veya pazarlamasında istihdam edenlere, mahalli mülki amir tarafından, her bir kişiyle ilgili olarak 1000 YTL idari para cezası verilebilecek.
* Sigara paketini açarak tek tek satanlara, belediye zabıtası tarafından 250 YTL ceza verilecek.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 14:15:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?