17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Sigarayı balkonda içmek çözüm değil

Özellikle bebekli evlerde, anne ve babalar sigara içmek istediklerinde balkona çıkmayı ya da pencereden dışarı sarkmayı tercih eder. Ancak ABD’de Georg Matt liderliğinde yapılan yeni bir araştırma, sigarayı balkonda içmenin, bebeği korumak için yeterli olmadığını ortaya koydu.

Araştırmanın sonuçları, balkonda içilmesi halinde nikotin düzeyinin az olduğuna işaret ediyor. Ancak yine de bünyede zamanla nikotin birikmesi, sigara içmeyle ilişkili astım gibi rahatsızlıklara ve ’ani bebek ölümü sendromu’na neden olabiliyor.

Matt’a göre, sigara dumanı büyük olasılıkla anne ve babaların saçlarına ve elbiselerine yapışıyor. Parçacıklar daha sonra evin içine taşınarak havada ya da tozların içinde kalıyor. Aile üyeleri daha sonra onları doğrudan soluyup ya da elden ağızlarına taşıyor. Matt, bebeklerin çoğunlukla evin içinde oldukları ve her buldukları cismi ağızlarına soktukları için daha büyük tehlike altında olduğunu söylüyor ve ekliyor:

Nikotin bulaşan toz, oyuncakların, halıların ya da yatakların’ üzerinde aylarca kalabilir. Matt’in ekibi, 12 aylıktan küçük bebekleri olan 49 ailenin evlerini inceledi. Bu evlerden 15 tanesinde hiç sigara içmeyen insanlar yaşıyordu. Geriye kalanlar ise ya evin içinde ya da dışında sigara içen ailelerin evleriydi. Araştırmacılar çocukların idrar örneklerindeki; çocuk ve oturma odalarındaki toz ve hava içindeki nikotin düzeylerini inceledi. Tüm gruplar içinde, sigara içilen evdeki çocukların idrarlarındaki nikotin düzeyi en yüksek oranda, hiç içilmeyen evlerin çocuklarından 14 kata varan oranda fazla çıkıyordu.

Toz ve havadaki nikotin düzeylerinde de benzer bir farklılık izlendi. University College London’dan tütün araştırmacısı Martin Jarvis, "Eğer nikotin bulunuyorsa sigara içilmesiyle ortaya çıkan diğer zararlı kimyasallar da bulunabilir” diyor. Ancak nikotinin evin içine nasıl girdiği konusu pek açık değil.

saglik.tr.net
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2004 Pazartesi 13:49:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?