22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Sığır damarıyla hayata bağlandı

İzmir'de doğuştan kalbinden akciğere giden anadamarı ve kapakçığı olmayan 15 aylık Ozan Işık, sığırdan alınan toplardamar ile yeniden hayata bağlandı. 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda sığırdan alınan toplar damarın nakledilmesiyle yeniden hayata bağlanan Ozan Işık, gerçekleşen başarılı ameliyat sonrası sağlığına kavuştu. Doğuştan kalbinden akciğere giden anadamarı olmayan küçük Ozan'a bir sığırın boynundan alınan toplardamar ameliyatla takıldı. Yeniden gülmeye başlayan küçük Ozan, sığırdan alınan damar sayesinde 7-8 yaşına kadar sağlıklı bir yaşam sürebilecek. Hastane yetkilileri, küçük Ozan'ın ameliyat sonrası sağlığının her geçen gün iyiye gittiğini ve kısa sürede taburcu olabileceğini açıkladı. 

Minik Ozan'a doğar doğmaz şant ameliyatı yapılarak, akciğere giden sol taraftaki damar ile ana atardamar arasında suni damar yerleştirildiğini açıklayan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Atay, "Bu suni greft yaklaşık 1 yıl bebeği idare etti. 1 sene sonra sığırın boynundaki atardamarı kalbe yerleştirdik. Bu, akciğere giden anadamar ve kapağın yerini tutuyor. Eğer bu ameliyat yapılmamış olsaydı bebeğin yaşama şansı yoktu" dedi. 

Sığırdan takılan atardamarın bebek 7-8 yaşına gelinceye kadar idare edebileceğini belirten Doç. Dr. Atay, "Yaş ilerledikçe takılan atardamar küçük kalacağı için onu değiştirmemiz gerekecek. Ancak bebek büyüdüğü için o yaşa geldiğinde insan kapağı (homogreft) takabiliriz. Bu kadar küçük bebekler için homogreft bulmamız çok zor olduğu için sığır toplardamarı taktık" diye konuştu.
Bebeği sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu dile getiren 2 çocuk annesi Songül Işık (23) ise, "Oğlum doktorlarımızın sayesinde sağlığına kavuştu. Bundan sonra yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilecek" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2007 Çarşamba 15:59:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?