22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Sigorta ödemiyor, yeşil kart ödüyor

Sigorta şirketleri, geçirdiği kaza sonrası sakat kalan müşterilerin kullandığı cihazları 'lüks' kabul ederek ödeme yapmıyor. Kazazedeler bu durumda ihtiyaç duydukları cihazı yeşil kartla almaya çalışıyor.

Sigortacılık uzmanları, hastaneden çıktıktan sonra kazazedenin tedavisinin bitmediğini belirterek, ihtiyaç duyulan cihazların sigorta şirketi tarafından alınması gerektiğini söylüyor.

Trafik Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin araştırmasına göre sadece Akdeniz Bölgesi'nde 15 bin kaza mağduru var. Bu rakam Türkiye genelinde 200 bini buluyor. Dernek yetkilileri, yasal haklarını bilmeyen ve aramayan kaza mağdurlarının yeşil kart çıkararak faturayı devlete ödettiğini ifade ediyor. 2004 yılında geçirdiği trafik kazasında sakat kalan Gülşah Çorukman'a (19) yüzde 95 oranında iş göremez raporu verildi. Çorukman için Ak Sigorta şirketi maluliyet tazminatı olan 40 bin YTL ödedi. Baba Süleyman Çorukman, talep ettikleri ayakta dik pozisyonlama cihazının (akülü arabanın gelişmiş modeli) poliçe teminatı kapsamında olmadığı gerekçesiyle reddedildiğini anlatıyor. Çorukman, sigorta şirketinin karşılamadığı cihazı yeşil kartla almaya çalıştıklarını söylüyor.Çorukman'ın talebi hakkında bilgi veren Ak Sigorta yetkilileri ise şu açıklamada bulunuyor: "Sigortalımız Gülşah Çorukman'ın medikal cihazla ilgili olan taleb için gerekli evrakların bir kısmı İzmir bölgeye bir kısmı ise genel müdürlüğe geldiği için dosya süreci uzamıştır. Evrakların tamamının genel müdürlük merkez hasar biriminde birleştirilmesinin ardından sigortalımızın medikal cihazla ilgili talebi incelenmiş ve onaylanmıştır. Ödeme 10 bin YTL, hesaba aktarılmıştır." Trafik Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Yarar, sigorta şirketlerinin kazazedelerin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirterek, mağdurların tam olarak iyileştirilene kadar hiçbir şeyin kaza mağduru için lüks olamayacağını söylüyor. Yarar, Türkiye'de vatandaşların yeşil kart çıkartarak mağduriyetlerini giderdiğini ifade ediyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında kazazedelerin tedavi giderlerinin 'poliçe limitleri dahilinde (80 bin YTL)' sigorta şirketlerince karşılanması gerektiğini söylüyor. Tezel, kaza sonrası sakat kalanlar için medikal ürünlerin lüks sayılamayacağına dikkat çekiyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 15:16:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?