20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Siirt'te ishal vakalarında artış!

Siirt'te ishal vakalarında yaşanan artış il Sağlık Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığını harekete geçirdi.

İlde dizanteri salgını olduğu iddialarına cevap veren İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Aliye Tepeki, dizanteri salgının söz konusu olmadığını belirtti. Sağlık Müdür Yardımcısı Tepeki, bu dönemde dizanteri salgını olması durumunda Çin depreminden daha fazla zarar oluşturacağını söyledi.

Siirt'te son günlerde 700 kişi ishal şikayetiyle Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Şehirde dizanteri salgını olduğu yönündeki iddialar üzerine harekete geçen İl Sağlık Müdürlüğü ve Siirt Belediyesi ekipleri, içme suyu şebekesinden numune aldı. Yetkililer, numune sonuçlarının temiz çıktığını ancak okullarda kullanılan suda bakterilerin bulunduğunu açıkladılar.

Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Aliye Tepeki konuyla ilgili ortak basın toplantısı düzenleyerek, Siirt'te yaşanan ishal vakaları ile ilgili açıklamada bulundu.

Toplantıda söz alan Belediye Başkanı Mervan Gül, " İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Çevre Sağlığı ve Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü elemanlarınca ana su depolarımız ile bazı ana arterlerde rutin olarak alınan su numunesi analizlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Son günlerde ilimizde meydana gelen ve çeşitli sağlık kuruluşlarımıza intikal eden ishal vakalarının su şebekemizden kaynaklandığı yönündeki haberler doğru değildir. Bu iddiaların doğru olmadığını Çevre Sağlığı ve Gıda Kontrol Şube Müdürlüğü'nce yapılan su analizlerinin sonuçları da kanıtlar niteliktedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus sebebi her ne olursa olsun meydana gelen ishal vakalarının sebebinin iyi algılanması ve bu yönde önlem alınmasıdır. Depoları olan kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle okul, yurt, hastane ve cezaevi gibi toplu yaşam alanları, pastane, lokanta ve çayhane gibi ticari işyerleri ile tüm apartman ve evsel su depolarının 6 ayda bir mutlaka boşaltılarak temizletilmesi ve dezenfekte edilmesi bu gibi vakaların oluşmasının önüne geçecektir. Vatandaşlarımız panik yapmasınlar. Çeşme suyunda bir kirlilik görüldüğü taktirde bizlere ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirmelerini istiyoruz" diye konuştu.

İl Sağlık Müdürlüğü adına basın toplantısına katılan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Tepeki ise, Siirt'te yaşanan ishal vakalarından dolayı 2 ekip kurarak ildeki bütün resmi kurumların ve apartman dairelerinin su depolarını incelediklerini belirtirken, incelemeler sonucu birçok resmi daire ve apartmanın su deposunun kirli olduğunun saptandığını kaydetti.

Su depoları kirli olan resmi dairler ile ilgili kurumlara ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, özellikle okulların su depolarının temizlenmesi için yazı gönderildiğini kaydeden Dr. Tepeki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlimizde yaşanan ishal vakalarının çoğunluğu sıcak havaların ardından soğuk havaların gelmesi ve bölgemizdeki insanlarımızın meyve ve sebzeleri sağlıklı yıkamadan yemelerinden dolayı çıkmıştır. Siirt'teki ishal vakalarının dizanteri olduğu iddiaları kesinlikle uydurmadır. Eğer dizanteri salgını başlarsa Çin'deki depremden daha fazla zarar oluşturur. Onun için insanlarımızın mevsim şartlarından dolayı temizliğe ve meyve sebzelerin yıkanarak tüketilmesine ayrıca vücuda bol bol su alınmasına dikkat etmelerini öneririz. Su depolarını temizleyen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak klor tabletleri verilecektir. Vatandaşlar panik yaşamasın, rahat olsunlar. Konu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor."

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 17:52:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?