19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Şimdi de Japonlar geldi

10 milyar dolarlık ilaç pazarı Japonların da iştahını kabarttı

Yıllık 10 milyar doları bulan Türk ilaç pazarı, Avrupa ve Amerikalı şirketlerden sonra Japonların da dikkatini çekti. Japon ilaç devleri peş peşe Türkiye'ye geliyor. Japonya'nın en büyük iki ilaç şirketi Türkiye pazarında faaliyet göstermeye başladı.
Bunlardan ilki 6 milyar Euro'luk cirosuyla dünyanın en büyük 20. ilaç şirketi olan Astellas. Diğeri ise 5,5 milyar Euro cirolu Daiichi Sankyo. Her iki şirket de büyük önem verdikleri Türkiye'de Ar-Ge yatırımı planlıyor.

Astellas'ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Ken Jones ile şirketin Türkiye Başkanı Ugo Bello, Japon ilaç şirketlerinin Türkiye'ye yönelik ilgisini Zaman'a anlattı. Türkiye'nin gerek nüfusu gerekse sağlık sistemi itibarıyla gerçekten cazip bir ülke olduğunu belirten Jones, "Avrupa'nın en büyük 6. ilaç pazarına sahipsiniz. Kısa sürede dünyada ilk ona gireceksiniz. Böyle önemli bir pazarda herkes bulunmak ister." diye konuştu. Ken Jones, büyümek istedikleri öncelikli pazarlar arasında Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını aktardı. Ugo Bello ise "Ürettiğimiz ilaçları 10 yıldır Türkiye'de Eczacıbaşı pazara sunuyordu. Şimdi ise Türkiye'nin sağladığı ekonomik ve politik istikrar sayesinde pazarda doğrudan bulunmak istedik ve kendi ofisimizi oluşturduk." açıklamasını yaptı. Bello, gelecek yıllarda Ar-Ge yatırımları ile Türkiye'yi klinik ilaç araştırmalarında küresel merkezlerden biri haline getirmek istediklerini bildirdi. Astellas Türkiye'de halen 58 kişi çalışıyor. Şirket, istihdamını kısa sürede birkaç katına çıkarmayı hedefliyor. İlk yılın sonunda 15,7 milyon TL satış yapan şirket, organ nakli, üroloji ve deri hastalıkları tedavisinde kullanılan 4 yeni ilacını daha Türk pazarına sunacak. Japon Astellas, organ nakli ilaçlarında dünya lideri. Üroloji ilaçlarında ise dünya ikincisi.

Daiichi Sankyo ise geçen yıl Türkiye'de 15 milyon Euro ciro gerçekleştirdi. Şirketin Türkiye Genel Müdürü İlker Özbay, Türkiye'de Ar-Ge merkezi ve üretim tesisi kurmayı hedeflediklerini açıkladı. Özbay, "Türkiye, Ar-Ge yatırımlarına çok uygun bir ülke. Japon yöneticiler de aynı fikirde. 5 yıl içerisinde Türkiye'de bir Ar-Ge merkezi kurmak istiyoruz. Türkiye'de yerli firma satın alma ile de bu yatırımlarımızı gerçekleştirebiliriz. Üretim tesisi de bu satın almalarla beraber gelebilir." dedi.

Japonlar, 'dünya çapında

ilaç şirketimiz olsun' istiyor


Japonya denince akla otomobiller ve elektronik ürünler geliyor. Oysa bu ülkenin 100 yıllık bir ilaç sanayisi de var. Japon şirketleri geliştirdikleri yeni ilaçların patentini Avrupalı ve Amerikan şirketlerine satıyordu. Ancak Japon hükümeti son yıllarda bu konuda farklı bir politika izliyor. Japonya'nın en büyük ilaç şirketi Astellas'ın Bölge Başkanı Jones, "Bugün kullanılan pek çok ilaç aslında Japonya'da geliştirildi. Japon hükümeti artık ilaçta da küresel çapta kendilerine ait 2-3 dev markanın oluşmasını teşvik ediyor." dedi.

 

Zaman
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 13:35:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?