22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Sinirli kişiler kontrollerini kaybediyor

İzzet Baysal Akıl ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi'nde görevli psikiyatrist Dr. Haluk Gülmez, öfkeli insanların aşırı sıcaklarda öfke kontrollerini iyice kaybettiklerine dikkat çekerek, “İnsanlar bu dönemde daha saldırgan, aceleci ve sinirli oldukları gibi, radikal kararlar alma eğilimi de gösterir” dedi.


Sıcak mevsimde daha coşkulu olan insanların her zaman yapamayacakları radikal kararlar alma eğilimi gösterdiklerini söyleyen Dr. Gülmez, “Sıcak yaz ayları, coşkunun arttığı, özellikle hasta kişilerde sağlıklı karar vermenin iyice bozulduğu dönemlerdir. Bu dönemlerde insanlar boşanmak, yeni iş kurmak, iş bırakmak ve intikam almak gibi daha öfkeli ve daha radikal kararlar alabiliyorlar” dedi.

Öfkeli insanların aşırı sıcaklarda kontrolü iyice kaybettiklerini anlatan Dr. Gülmez şöyle konuştu:
“Bu dönemde insanlar daha saldırgan, daha aceleci ve daha sinirli olur. Bu durum özellikle araç sürücülerinde kendini gösterir. Sürücüler, sıcak havalarda araçlarını daha hızlı kullandıkları gibi, daha da sabırsızdırlar. Sürücülerin güneşten bir an önce kurtulma isteği onların reflekslerinin azalmasına yol açarak kazalara neden olur. Bu nedenle güneşten korunmak için vücudun hava almasını sağlayacak ince ve açık renkli giysiler giymek gerekir.”
Sıcak havalarda vücuttaki aşırı tuz ve sıvı kaybının, beynin normal çalışmasını etkilediğini, sağlıklı düşünebilmek için vücut ısısının, neminin ve bünyenin taşıdığı su miktarının da uygun olmasının gerektiğini anlatan Dr. Haluk Gülmez,. “O nedenle sıcaklarda terleme yoluyla kaybedilen tuz ve sıvının bol su içerek, sebze ve meyve yiyeyerek yerine konması gerekir” diye konuştu.

Ruhsal bakımdan hasta kişilerin sıcak ve nemli sahil yerine serin yaylaları tercih etmeleri gerektiğine dikkat çeken Dr. Gülmez, “Sıcak havalarda güneşten korunmak için kapalı ve serin yerler tercih edilmelidir. Bol sıvı alınmalı, öfkelenildiği zaman yüzü soğuk suyla yıkayarak, bulunulan ortamı değşitirmek gerekir. Duş almak, ıslak mendille başı korumak, kakoolu dondurma yemek sakinleşme açısından yararlı olur” dedi.

DHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2007 Cumartesi 12:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?