16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Sis bastırınca astım krizi tuttu

İstanbul başta olmak üzere birçok il son günlerde yoğun sis altında. Görüş mesafesi yarım metreye kadar düştüğü için kara ve deniz ulaşımı aksıyor. Ancak en büyük problem sağlık alanında yaşanıyor.

Sis sebebiyle astım-bronşit vakaları çoğaldı. Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Rafet Yiğitbaşı, son bir haftada kendilerine başvuran hasta sayısının büyük oranda arttığını söyledi. Nefes darlığı çeken astımlılar ile kronik akciğer rahatsızlığı (KOAH) olanlar soluğu acil servislerde alıyor.

Sağlık Bakanlığı da artan hava kirliliğinin ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği uyarısında bulundu. Kirliliğin, bebeklerde görülen solunum yolu hastalıklarını tetiklediğine dikkat çeken bakanlık, ailelerin dikkatli olmasını istedi. Çocukların yanı sıra yetişkinlerin de sis dolayısıyla ciddi problemler yaşadığını ifade eden İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Doktor Özgür Yiğit ise vatandaşların dikkatli davranması gerektiğini vurguladı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, "Hava güneşli olduğunda insanlar havanın kirliliğini fark edemiyor ya da önemsemiyor. Hâlbuki bu havalar özellikle kronik rahatsızlığı olan hastaların ve küçük çocukların çok dikkatli davranması gerektiği zamanlardır." diye konuştu. Prof. Dr. Tutluoğlu, kalp ve tansiyon hastalarının da bu havalarda titiz davranması gerektiğinin altını çizdi. Tutluoğlu, kronik akciğer hastalarında ölümle sonuçlanabilecek etkiler görülebileceğini vurguladı. Hava kirliliğinin yoğun olduğu bugünlerde kesinlikle dışarıda spor yapılmaması gerektiğine işaret eden göğüs hastalıkları uzmanı, "Dışarıya çıkanlar kadar içeridekiler de çok dikkatli davranmalı. Asla pencereler açılmamalı." ifadelerini kullandı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Gülsen Meral de kendisine gelen vakaların önemli bir kısmının bronşit vakası olduğunu ifade etti.

'Taşınım sisi' İstanbulluları bunalttı

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, birkaç gündür yoğun olarak görülen sise 'taşınım sisi' adı verildiğini söyledi. Kadıoğlu, taşınım sisinin sıcak ve nemli havanın soğuk yeryüzüyle karşılaşması neticesinde oluştuğunu ifade etti. Sisin küçük su damlacıklarından oluştuğunu dile getiren öğretim üyesi, "Bu su damlacıkları ne kadar küçülürse o kadar aşağıya doğru iner. Bu inen su damlacıkları yani sis aşağıya indikçe görüş mesafesini kısaltır." dedi. İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Mustafa Yıldırım, sisin bir nevi su buharı olduğunu belirterek, bu tür havanın içinde nem oranının ve rutubetin yüzde doksanın üzerinde olduğunu vurguladı.
ZAMAN
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 06:41:56
Güncelleme :13 Ocak 2007 Cumartesi 06:46:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?