18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Soğukta alkol ölüme götürüyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Aytekin, soğuk havalarda alkol alanların daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, "İnsanlar alkol aldıklarında ısındığını zannediyor, ancak sadece soğuğu hissetmiyorlar. Alkol alanların donmaları daha kolay olur" dedi.

Aytekin, kış aylarında mümkün olduğunca az alkol alınması gerektiğini ifade ederek, "Alkol alındığında damarlar genişler. Bu da vücudun daha fazla ısı kaybetmesine yol açar. İnsanlar, alkol aldıklarında ısındıklarını sanıyorlar. Gerçekte sadece soğuğu hissetmiyorlar. Kalp hastalarının da soğuk havalarda krizi geçirme riski artıyor. Soğuk havada damarlar daralır. Bu durum da kalbin daha çok çalışmasına neden olur. Bu nedenle yaşlı kişiler ve kalp hastası olanlar mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı, çıktıklarında da giyeceklerine dikkat etmeli" diye konuştu.

Aytekin, kış aylarında daha fazla kaloriye ihtiyacı duyulduğunu, soğuktan korunmak için iyi ve dengeli beslenmenin yanı sıra iyi giyinmenin önemli olduğunu belirtti. Soğuk havalarda kıyafet seçimine dikkat edilmesinin büyük önem taşıdığını anlatan Aytekin, kalın kıyafetler yerine, ince; ama üst üste birkaç kat giysinin tercih edilmesi gerektiğini bildirdi. Giysilerin pamuklu ve yünlü olmasının soğuktan korunmada önemli rol oynadığını anlatan Aytekin, bunun yanı sıra terlettikleri için sentetik kıyafetlerden uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2005 Salı 13:34:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?