1
Haziran
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Solaryumla kanser bir yılda 4 kat arttı

İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, solaryum insanların cilt kanserine yakalanma riskini yüzde 75 oranında artırıyor..

İngiliz Kanser Araştırma Vakfı'nın yaptığı araştırmaya göre, solaryuma giren insanların cilt kanserine yakalanma riskinin yüzde 75'e kadar yükseldiği iddia edildi. Solaryumun UV ışınları yüzünden cilt kanserine yakalanma riskinin yüksek olduğu biliniyordu. Ancak yapılan son araştırmalara göre, solaryum nedeniyle cilt kanserine yakalananların sayısı geçtiğimiz yıla göre tam 4 kat arttı.

ÖNLEM ALINACAK
Uzmanlar yapay ışınların özellikle 10 dakikadan sonra deriye çok fazla zarar verdiğini söyledi. Ayrıca solaryuma girenlerin yaşlarının oldukça küçük olduğu tespit edildi. Hükümet özellikle gençlerin solaryuma girmelerini engelleme konusunda önlemler almayı planlıyor.

BİN 800 KİŞİ ÖLDÜ
Uzmanlar bronz bir ten için gençlerin hayatlarını tehlikeye attıklarını görmeleri gerektiği söylerken, araştırmayı yürüten Mike Richards gençlerin solaryum konusunda çok bilgisiz olduklarını ve solaryum merkezlerine gitmeden önce bilgilendirilmeleri gerektiğini belirtti. Richards, "İnsan daha iyi görünme uğruna tüm yaşamını tehlikeye atmamalı" ifadesini kullandı. Geçen yıl İngiltere'de cilt kanserine yakalanan 9 bin kişiden bin 800'ü öldü.

Dr. Ahmet Günay (Deri Hastalıkları Uzmanı): Solaryuma dikkat edilmesi için uyarılarda bulunuyoruz ama bu verilerin yanlış olduğunu düşünüyorum. Kim ne derse desin. İhtiyaç duyduğumda ben de solaryuma giriyorum.

Uz. Dr. Zerrin Baysal (Memorial Hastanesi- Dermatoloji Bölümü): Solaryum kullanımı artık büyük şehirlerde de UV maruziyetini artırıyor. Uzun yıllar devamlılığı cilt kanseri olma risklerini artırabilir. Uyarıyoruz ama bu denli etkili olup olmadığını söyleyemem.

Sabah
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2008 Çarşamba 07:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?