19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

SSK'da akıl almaz yolsuzluklar

SSK faturalarını inceleyen Başbakanlık müfettişleri gördüklerine inanamadı. Öyle ki, 70'lik bir hastaya sağlık ocağında penis uzatma operasyonu yapılmış, başka bir erkek hasta ise vajina ameliyatı geçirmişti. Müfettişler ilginç faturaları raporlamaya utanınca, kodlamayı tercih etti.

Sosyal Sigortalar Kurumu'nun (SSK) 2004-2005 yılı hesaplarını inceleyen Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK) müfettişleri, SSK'ya gönderilen faturalar karşısında şoke oldu. Yapılan denetimlerde, üniversite ve devlet hastaneleri, sağlık ocakları ve özel sağlık kuruluşlarından ödenmesi için gönderilen faturalar arasında, sıfır ekleme ve virgül kaydırma yöntemiyle yapılan usulsüzlüklerin yanı sıra, mantıkla izah edilemeyen fıkra gibi faturalara da rastlandı.

FIKRALARA KONU OLUR

Usulsüz faturaların başında, şeker hastalığı tedavisi için devlet hastanesine yatırılan 70 yaşındaki hastaya yapılan 'penis uzatma' operasyonu yer alıyor. Ödeme yapılması için SSK'ya gönderilen faturada, penis uzatma ameliyat gideri olarak 296 YTL talep ediliyor. Bir sağlık ocağı tarafından düzenlenen 11 YTL'lik faturada ise, 60 yaşındaki bir erkek hastaya 'vajinadan yabancı cisim çıkarma' operasyonu uygulandığı belirtiliyor.

BEBEĞE GEBELİK TESTİ

Bir bayan hasta için düzenlenen faturada da, hastaya 'Testis USG tetkiki yapıldı' ifadesi yer alıyor. Yine bir devlet hastanesi tarafından gönderilen faturada, 1 yaşındaki çocuğa 'gebelik testi' uygulandığı ileri sürülüyor. Bir üniversite hastanesinin düzenlediği iki ayrı faturada ise 70 yaşındaki erkek hastaya 'kürtaj' yapıldığı ve kalp krizi geçirdiği için hastaneye yatırılan 77 yaşındaki erkek hastaya 'sünnet' operasyonu uygulandığı belirtilerek SSK'dan ücret talep ediliyor.

SEHVEN HATA MI?

Müfettiş raporlarında, toplam 812 milyon YTL'lik faturanın, 41.7 milyon YTL'sinin geri çevrildiği kaydedildi. Faturaları düzenleyen kuruluşların uyarıldığı ama, hataların 'sehven' yapıldığını öne sürdürdükleri de vurgulandı.

Raporda adını koyamadılar

SSK kayıtlarında tespit edilen cinsel içerikli usulsüzlüklerin, raporlara aktarılması sorun oldu. Faturaların bir bölümü orijinal haliyle raporlara işlenirken, bazı faturalar için Maliye Bakanlığı Bütçe Talimatı'ndaki kod numaraları kullanıldı. 'Penis uzatma' operasyonu rapora, 'Bütçe Uygulama Talimatı'nın 2616 sıra no, 621.240 kodunda belirtilen işlem yapılmıştır' ifadesiyle yansıdı. 'Vaginadan yabancı cisim çıkarma' ise raporlarda, '2499 sıra no. 620.170 kodundan belirtilen işlem yapıldığı iddia edilmektedir' şeklinde açıklandı.

akşam
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2006 Pazartesi 11:12:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
suzan IP: 85.106.183.xxx Tarih : 27.11.2006 12:06:07
bu kadarınada pes yani bu nedir ya pes yani hatta yuh yani bu devirde dr da güvenmesek biz kime güvenecez ya bu ne rezalettir bu ne rezilliktir söleyecek şey bulamıyorum pes yani pes binkere pes yazıklar olsun sizin insanlığınz diyorum