1
Haziran
2024
Cumartesi
SAĞLIK

SSK'lı, kuyrukta beklemeyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hizmet binalarında uzayan kuyrukları bitirmek için düğmeye bastı.



Kurum, kent merkezleriyle ilçe ve mahallelerde toplam bin 700 semt ofisi açacak. Bu merkezler banka şubeleri gibi çalışacak. Buralarda sigortacılık, sağlık ve sosyal yardım hizmetleri başta olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili tüm işlemler yapılabilecek. Projeyle, hizmetin vatandaşın ayağına götürülmesi ve kuyrukların ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Sosyal güvenlik merkezlerinin hizmete girmesiyle vatandaşlar sigorta işlemleri için şehir merkezlerine gitmek zorunda kalmayacak. Mevcut yapılanmada SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın yalnızca il müdürlükleri bulunuyor. Köy, belde ve ilçelerdeki vatandaşlar en küçük işlem için bile kent merkezine gelmek zorunda kalıyor. Sosyal güvenlik merkezlerinde işlemler banko görevlisi tarafından tek imzada tamamlanacak. Ofislerin personel ihtiyacı SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın birleşmesinden doğacak fazla personelle karşılanacak. Merkezlerin kurulmasına 2008'de başlanacak. İhtiyaç duyulan hizmet binaları, kiralama yöntemiyle sağlanacak. Sosyal güvenlik merkezleri, SGK'nın merkezî veri tabanıyla bağlantılı olacak. Böylece sigortalıların başvuru, talep ve sorularının eşzamanlı olarak genel merkeze iletilmesi sağlanacak. Merkezler sosyal güvenlik hizmetleri ile ilgili kontrolleri de yerine getirmekle sorumlu olacak. Bu sayede yerinden denetim sağlanacak.

Zaman'a bilgi veren bir SGK yetkilisi, "Kuyruk diye bir şey kalmayacak. Zaman kaybı ortadan kalkacak, vatandaş hızlı hizmet alacak. Sosyal güvenlik merkezlerinde de sosyal güvenlikle ilgili bütün işlemler yapılacak." dedi. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın aktif sigortalı mevcudu 14 milyon 895 bin kişi. Üç kurumdan emekli aylığı alanların sayısı ise 8 milyon 142 bin. Toplamda 22 milyon 363 bin kişi, tekçatıda toplanan SGK'nın kapsamında. Eş ve çocuklarıyla birlikte düşünüldüğünde nüfusun yaklaşık 55 milyonu SGK'nın kapsama alanına giriyor.

Emlakçılar heyecanlı, piyasa hareketlenecek

SGK'nın hemen her mahallede kuracağı sosyal güvenlik merkezleri, emlakçıları da sevindirdi. Ofislerin büyük çoğunluğunun kiralama yöntemi ile temin edilecek olmasının emlak piyasasına canlılık getireceği belirtiliyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, "Bu proje semtlerdeki emlakçılara büyük hareketlilik getirir. Bölgelerdeki uygun yerleri emlakçılar bilir. Dolayısıyla kiralama işlemleri emlakçılar aracılığıyla yapılacaktır. Devlete bu konuda gerekli yardımı yaparız. SGK'nın bu projesi, büyük durgunluk yaşayan emlak piyasasına nefes aldırabilir. Bizim adımıza güzel bir proje. Sektöre büyük katkısı olur." diye konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2008 Cumartesi 15:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?