27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Stresin faturası ağır!

Üniversitesi uzmanları stresin vücudu nasıl erittiğini araştırdı

Bilim adamları, stresin insanlığın baş etmek zorunda kaldığı hastalıklarda önemli bir rol oynadığını söylüyor ve sakin bir yaşam biçimini tavsiye ediyor. ABD'deki Minnesota Üniversitesi uzmanları stresin vücudu nasıl erittiğini araştırdı:

1 Sinir sistemi:

Stres, sinir sistemini geriyor ve salgı bezlerine stres hormonları olan kortizol ve adrenalin salgılamasını söylüyor. Bu hormonlar da kalp atışının artmasına, tansiyonun ve kandaki şeker seviyesinin yükselmesine yol açıyor. Stres azaldığında ise vücut kısa süre sonra eski haline dönüyor.

2 İskelet sistemi:

Stres altındayken vücuttaki kasların büyük bir bölümü geriliyor. Kasların bu gerilmesi migren başta olmak üzere birçok baş ve kas ağrılarına neden olabiliyor.

3 Solunum sistemi:

Stres altındayken solunum sıklığı artıyor, insan daha sık ve hızlı nefes almaya başlıyor. Yani hiperventilasyon yaşanıyor. Bu da bazı insanlarda nefes tıkanıklığına ya da panik atağa neden olabiliyor.

4 Dolaşım sistemi:

Trafİkte sıkışmak ya da bir yere geç kalmak gibi anlık stres kalp kaslarının daha hızlı kasılmasına, nabzın artmasına neden oluyor. Büyük organlara kan götüren damarlar genişliyor. Bu nedenle organlara giden kan miktarı artıyor. Fazla ve sürekli stres damarlarda tıkanıklığa neden oluyor. Bu da kalp rahatsızlıklarına yol açıyor.

5 Endokrin sistemi:

Stres altındayken beyin, hipotalamus bölgesine sinyal göndererek stres hormonu da denilen "epinefrin" isimli hormonu salgılamasını söylüyor. Bu da vücutta stresin etkisinin diğer organlarda hissedilmesine neden oluyor.

6 Sindirim sistemi:

Stres insanın normalden daha fazla yemek yemesine veya daha fazla alkol ya da sigara tüketmesine neden olabiliyor. Bu da diğer rahatsızlıkları artırıyor. Bazen
stres mide bulantısına yol açıyor. Bazı zamanlarda ise stres hormonu besinlerin vücutta daha hızlı
dolaşmasına sebep oluyor bu da ishale yol açıyor.

7 Üreme sistemi:

Süreklİ ve uzun süre stres altında yaşamak erkeklerde sperm üretimini, kalitesini düşürüyor. Ayrıca bazı durumlarda iktidarsızlığa da neden olabiliyor. Stres kadınlarda ise adet düzensizliklerine ve uzun vadede kısırlığa neden olabiliyor.

 

Vatan
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2009 Pazar 19:09:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?