24
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Stressiz hayatla hastalıkları yenin

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan stres, pek çok hastalığa neden olabiliyor. Stresle mücadele konusunda nasıl bir yol izlemek gerektiğini Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Dr. Hüseyin Nazlıkul ile konuştuk.

Strese karşı nasıl dayanıklı olunur?

Yaşlanma ve hastalanma nedenlerinin başında stres gelmektedir. Kronik stres yüklenilmeleri, böbrek-üstü bezleri uyararak gittikçe daha yüksek dereceli kortizol salgılanmasına neden olur. Kortizol, hafızamızdaki bilinç ve konsantrasyon merkezine zarar verir. Sinir hücrelerini harap eder. Bunun sonucunda depresyon, hafıza kaybı, enerji azalması, uyku bozukluğu ve cinsel sorunlar ortaya çıkar.

- Bununla ilgili neler yapılması gerekir?

Stres durumlarının algılanması, bedensel sakinleşme, gevşeme egzersizleri, zamanı doğru değerlendirmek, ışık ve havayla moral, bitkisel moral düzelticiler ve sinirleri güçlendirme belli başlı yapılması gereken unsurlardır. Sağlıklı olmak için kronik stresten uzak bir hayat sürmeliyiz. Ancak hastalık belirtileri ve şikayetler baş gösterdiğinde, sağlığın yaşamın içindeki en değerli varlık olduğunun farkına varılır. Bir İtalyan atasözünün dediği gibi ’Sağlık tuz gibidir, ancak eksik olduğunda fark edilir’.

- Peki sağlıklı kalmanın yolu nedir?

Hastalıklardan korunmak, hastalığı yaratan unsurlardan kaçınmakla mümküdür. Bu tavsiye, size bireysel sağlık ve fitnes programı konusunda yöntem ve yardımlar sunarak, vücut ve ruh verimliliğini artırabilmeniz ve stresten nasıl uzak durmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Stresin bedenimizin bağışıklık (immun) sistemi üzerinde doğrudan olumsuz bir etkisi vardır. Bağışıklık sistemi, bedenin dinlenme ve uyku durumundaki işlevlerini kontrol eden ’parasempatik’ sinir sistemi altında daha iyi çalışır. Oysa stres, sempatik sinir sistemini uyararak, genel uyum sendromunu devreye sokar. Stres altında böbreküstü bezleri gittikçe daha fazla hormon salgılarken, bu kimyasal değişiklikler timüsün büzülmesine neden olarak beyaz kan hücrelerinin üretimini engeller. Bu bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını önleyerek, bedeni enfeksiyon ve hastalıklara karşı daha açık hale getirir.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2005 Salı 15:23:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?