22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Sülükle tedavi tartışması büyüyor

Çocuk doktoru Suat Arusan’ın Manisa’daki polikliniğinde sülükle görme bozukluklarını tedavi ettiğini iddia etmesi, büyük bir tartışma yarattı.

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü polikliniğin "sülük bölümü"nü mühürlerken Tabip Odası ve Türk Oftalmoloji Derneği, olaya büyük tepki gösterdi. Dr. Arusan, Star TV kanalındaki Objektif programında tartıştığı görme engelli şarkıcı Metin Şentürk’e 500 bin YTL’lik dava açtı.

Manisa’da, sülükle görme bozukluklarının tedavi edildiği öne sürülen Doğal Hayat Polikliniği’nin iki odası, bu konuda gerekli mevzuatın hazırlanmasına kadar mühürlendi. Doğal Hayat Polikliniği’nin sahibi Dr. Suat Arusan, Sağlık Bakanlığı’na başvurarak, sülükle görme bozukluklarının tedavisi için ruhsat talebinde bulunmuştu.

Gazeteler ve televizyonlarda sülükle tedaviyle ilgili haberlerin yer alması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 27 Şubat 2007 tarihinde aldığı kararla, "Hirudoterapi"nin (sülük tedavisi) hangi hastalıklarda uygulanabileceğinin, tedavisinin modern, alternatif, tamamlayıcı tıp kategorilerinden hangisine girdiğinin değerlendirmesi yapılıncaya kadar men edilmesini kararlaştırdı.

Kararda ayrıca, sülük tedavisinin halk sağlığını tehdit eden olası boyutları konusunda Danıştay’ın bir işlem yapabilmesi için "açıkça izin verilmiş olması şartı aranacağı" da belirtilerek, gerekli mevzuat oluşturuluncaya kadar, bu tedaviyi uygulayan merkezdeki tüm materyallerin ve odaların mühürlenmesi de istendi. Sağlık Bakanlığı’nın kararı üzerine harekete geçen Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, kentteki Özel Doğal Hayat Polikliniği’nin sülük tedavisi yapılan iki odasını ve kullanılan araç gereçleri önceki hafta mühürledi.

Manisa’da, birçok görme bozukluğu yaşayan hastayı tedavi etiklerini iddia eden Özel Doğal Hayat Polikliniği önünde, 9 Şubat 2007 günü, Türkiye Görme Engelliler Derneği Başkanı Avukat Hasan Tatar ve bir grup üye, protestoda bulunup, basın açıklaması yapmıştı. Manisa’daki Doğal Hayat Sağlık Polikliniği ile ilgili Tabip Odası ve Sağlık Müdürlüğü’nün başlattığı soruşturmalar sürüyor.

Manisa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr Devrim Akseki sülükle tedavi konusunda kendilerine gelen şikayetler üzerine polikliniğin sahibi Dr. Suat Arusan ve kurumu adına iki ayrı soruşturma açtıklarını, henüz sonuçlanmadığını belirtti.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/DHA/Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Mart 2007 Cuma 13:25:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?