22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Sünnet parasını devlet ödeyecek

Hükümet, seçimler öncesinde sünneti de sosyal güvenlik kapsamına aldı. Sosyal güvenlik kuruluşları kapsamındakiler ile yeşil kartlıların sünnet ücretini de artık devlet ödeyecek. Özel hastanelerde de sünnet yaptırılabilecek. 15 Haziran’da yürürlüğe girecek olan sağlık ve tedavi yardımı uygulama tebliğleri birçok yenilik getirecek. Uygulamayla sağlıkta kamu-özel ayrımı ortadan kalkacak. 

Yeşil kartlılar dahil sosyal güvenlik kuruluşları kapsamındaki herkesin özel hastanelerden de hizmet alabilmesini sağlayacak olan düzenleme, sünneti de sosyal güvenlik kapsamına alıyor.

Uygulama başladığında sisteme dahil olanlar, kamu ve özel hastanelerde ücretsiz olarak sünnet yaptırabilecek. Devlet, hastanelere sünnet başına 16 YTL’lik muayene ücretiyle birlikte 50 YTL ödeyecek.

Düzenlemeye gerekçe olarak belediyeler gibi kuruluşların yaptığı toplu sünnetlerde sağlık sorunlarıyla karşılaşılması gösteriliyor. Nüfus artış hızı baz alınarak yapılan hesaplamaya göre ise uygulamanın yıllık maliyeti 250 milyon YTL’yi bulacak.

Devlet, daha önce sünnet masrafını sadece tıbbi endikasyonlarda üstleniyordu. “İdrarını yapamama”, “İdrar deliğinin yanlış yerde olması” ve diğer “Doğuştan sebeplerle” sünnetin gerekli olduğu heyet raporuyla belirlenirse, sünnet ücretini devlet ödüyordu. Sünnet ücreti de 85 YTL olarak uygulanıyordu.

Özel hastanelerin sünnet için katkı payı alma hakkı da bulunduğu, ancak son dönemde hastanelerin bu hakkı kullanma eğiliminde olmadığı da belirtildi.


NTV
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 12:39:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?