28
Mayıs
2024
Salı
SAĞLIK

Sünnetle milyonların hayatı kurtarılır

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sünnetin yaygınlaştırılmasıyla milyonlarca kişinin hayatını kurtarmak mümkün. 

Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan araştırmaya göre, Afrika'da sistematik bir şekilde sünnetin yaygınlaştırılması halinde gelecek 20 yıl içinde 6 milyon çocuk HIV/AIDS belasına yakalanmaktan kurtulacak. 

Brian Williams koordinatörlüğündeki WHO ekibi, Afrika'da yaptığı araştırmada gönüllü olarak sünnet olanların 18 aydan sonra HIV virüsüne yakalanma risklerinin sünnetsizlere göre önemli ölçüde azaldığını belirledi. 

Araştırmacılar, yapılan testler sonucunda kadınlardan erkeklere geçen söz konusu hastalıklarda yüzde 60 oranında azalma olduğunun tespit edildiğini açıkladı. 

Araştırmacılara göre bu verilerden yola çıkıldığı takdirde, gelecek 10 yıl içinde 2.5 milyon kişinin, bir sonraki 10 yıl içinde de 3.7 milyon kişinin HIV virüsüne yakalanması önlenmiş olacak. Bu süre içinde ayrıca 2.7 milyon kişinin HIV/AIDS'den ölümü de önlenmiş olacak. Söz konusu araştırma sonuçları ABD tıp dergisi PLoS Medicine'de yayınlandı. 

Fransız Inserm Medikal Araştırmalar Enstitüsü'nden Bertran Auvert başkanlığında daha önceden Güney Afrika'da yapılan başka bir araştırmada da sünnetin HIV/AIDS'i önlediği belirlenmişti. 

3 bin kişi üzerinde yapılan söz konusu araştırmada, Afrika'da hızla yayılan AIDS'in önlenmesinde sünnetin etkili olabileceği belirtilmişti.
Uganda ve Kenya'da yapılan diğer bir araştırma sonucunun da ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından Eylül 2007'de açıklanması bekleniyor. 

Dünya genelindeki 38.6 milyon HIV/AIDS'linin 24 milyonu Afrika'da yaşıyor. 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2006 Çarşamba 10:05:01
Güncelleme :12 Temmuz 2006 Çarşamba 10:17:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?