19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Süper grip aşısı geliyor

İngiliz bilim adamları, gribin her tipine karşı etkili bir aşı geliştirmek üzere olduklarını açıkladı. Aşının devrim niteliğinde olduğunu öne süren Acambis adlı biyoteknik firmasında görevli bilim adamları, aşının etkili olacağı grip türleri arasında kuş gribinin de bulunduğunu iddia etti.

İki enjeksiyon halinde uygulanacak aşının uzun süreli koruma sağlayacağını belirten bilim adamları, halen uygulanan grip aşılarının ise her yıl tekrarlanması zorunluğu bulunduğunu hatırlattı.

Yeni aşının gelecek aylarda ilk kez insanlar üzerinde deneneceğini belirten bilim adamları, aşının 5 yılda piyasada olabileceğine dikkat çekti.

Aşıyla ilgili çalışmalar merkezi Cambridge'de bulunan Acambis firması tarafından yürütülüyor. Aynı türdeki bir başka çalışmanın İsviçre'deki Cytos adlı biyoteknoloji firması tarafından da yapıldığı belirtiliyor. Bu firmanın aşısının da en erken 5 yılda piyasaya sunulabileceği kaydediliyor.

İngiltere Sağlık Bakanlığı, ülkede bu kış çıkabilecek bir grip salgını sırasında 50 ila 700 bin kişinin ölebileceği uyarısında bulunmuştu.

Ülkedeki krematoryum görevlilerinin, böyle bir salgın sonucunda kitlesel ölümlerin yaşanması halinde ortaya çıkacak tabloyla başa çıkabilmeleri için geçen hafta eğitimden geçirildikleri belirtilmişti. İngiltere'de her yıl ortalama 12.000 kişi grip nedeniyle yaşamını yitiriyor.

aa
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2006 Cuma 11:59:56
Güncelleme :29 Aralık 2006 Cuma 12:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?