22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Susamasanız da 2-3 litre su için

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin Kuzey Afrika’dan gelen çöl sıcaklarının etkisine girmesi üzerine sitesinden bir uyarı yayımladı. Haziran ayı normallerinin 2 ile 4 derece üzerinde görülen sıcaklıkların Ege bölgesinde 36-37, Akdeniz bölgesinde 34-36 ve Marmara bölgesinde 30-34 derecelerde gerçekleşeceğini duyuran kurum, Afrika’dan gelen sıcak hava kütlesinin etkisiyle sıcakların 5-6 derece daha artacağını bildirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yüksek sıcaklıklara ilişkin yayınladığı yazıda, sağlık problemleri olanları uyararak tedbirli olmalarını istedi. Kurum ayrıca, muhtemel orman yangınları konusunda da yetkilileri ikaz etti.

ÖLÜDENİZ 53 DERECE

Aşırı sıcak nedeniyle Fethiye’de termometreler 51, Ölüdeniz’de ise 53 dereceyi gösterirken, Türkiye salı ve çarşamba için teyakkuzda. Kamu kuruluşlarının tatil edileceği tartışılırken hafta sonu birçok kentte 50 dereceyi bulan sıcaklık vatandaşı bunalttı. Muğla’da sıcak nedeniyle bir kişi yaşamını yitirdi. Tatili fırsat bilenler serinlemek için plaj ve havuzlara akın etti. Uzmanlar ise uyarılarını tekrarladı: “Bol su için, öğle saatlerinde dışarı çıkmayın”...

Mevsim normalleri üzerindeki sıcaklar, Kuşadası’nı kavuruyor. Kuşadası’nda 40 derecenin üzerine hissedilen hava sıcaklığıyla birlikte serinlemek isteyenler su dolu kovaların önlerinde kuyruklar oluşturdu.


Sıcakla, bol su ve ayranla başa çıkın

HavalarIn ısınması krampların yanı sıra vurgun ve çarpma gibi tehlikelere davetiye çıkararak insan hayatını tehdit ediyor. Çamlıca Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Yurt, sıcaklık 35 C’yi geçtiğinde havadaki nem oranı arttığı için vücudun meydana gelen sıcak çarpması, krampları ve vurgununun insanları olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Dr. Engin Yurt, Afrika sıcaklarının gelmesinin beklendiği şu günlerde alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:


Aşırı sıvı kaybını önlemek için bol bol sıvı için. En az iki litre

olmalıdır.


Sıvı kaybını alkol, kafeinli içecekler yerine su, tuzlu ayran ya da taze meyve suyu ile gidermeye çalışın.


Fenalaştığınızı hissettiğinizde vücudunuza özellikle de eklem yerlerine ya doğrudan soğuk su ya da soğuk suya batırılmış bez uygulayın.


Fiziksel aktivitelerden kaçının, sık sık dinlenin..


Sentetik giysiler yerine, pamuklu giysiler tercih edin. Hafif ve açık renkli giysiler giyin.


Sıcak mekanlardan (otomobil içi vs.), güneş altından kalmaktan kaçının.


Ağır yağlı yemekler yemeyin. Hafif sebze yemeklerini, meyveyi tercih edin.


Güneş altında dolaşmayın, gölgelik yerleri tercih edin.

Dr. Yurt, sıcak çarpması yaşayan bir hastaya yapılmaması gerekenleri de şöyle sıraladı:


Ateş düşürücü ilaçlar vermeyin, durumu kötüleştirebilir;


Alkol, kafein içeren sıvılar vermeyin


Alkol, kolonya ile deriyi ovmayın
Akşam
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 10:46:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?