26
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

'Tam gün' yasası kararı!

Anayasa Mahkemesi, tam gün yasasını kısmen iptal etti. CHP'nin başvurusunu karara bağlayan mahkeme, 'doktorların tam gün çalışması anayasaya aykırı değil' diyerek muayenehane açma yasağına dair ve doktorlara yönelik döner sermaye uygulamasıyla ilgili bölümü iptal etti. Bu karara göre Üniversite hastanelerinde görevli doktorlar dahil bütün öğretim elemanları özel muayenehane açabilecek.

Anayasa Mahkemesi, 5947 sayılı Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, bazı hükümlerinin iptaline karar verdi.

CHP, Kanunun 11 maddesinin bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.

Yüksek Mahkeme, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun değiştirilen 36. maddesinin 2. fıkrasının 1. tümcesinde yer alan “Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlüdür” ibaresini Anayasa'ya aykırı bularak oy çokluğuyla iptal etti.

Kanunun 6. maddesiyle, 2547 sayılı Yasaya eklenen Geçici Madde 57. maddenin “Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılır” biçimindeki son tümcesini de oy çokluğuyla iptal eden Anayasa Mahkemesi, tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların sadece bir sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra etmelerine izin veren yasa hükmünü de oy çokluğuyla iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu.

Buna göre, üniversite hastanelerinde görevli doktorlar dahil bütün öğretim elemanları özel muayenehane açabilecek.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında döner sermaye ek ödemesiyle ilgili maddenin iptal kararının, Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe gireceği, bu sürede gerekli düzenlemeler yapılarak ek ödemeyle ilgili Bakanlık personelinin herhangi bir mağduriyetine sebebiyet verilmeyeceği bildirildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, kamuoyunda “Tam Gün Kanunu” olarak bilinen kanun hakkında Anayasa Mahkemesince verilen kararın açıklandığı ifade edildi.

Bu kararla, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında döner sermaye ek ödemesiyle ilgili maddenin iptal edildiği belirtilen açıklamada, bu iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe gireceği, bu sürede gerekli düzenlemeler yapılarak ek ödemeyle ilgili Sağlık Bakanlığı personelinin herhangi bir mağduriyetine sebebiyet verilmeyeceği kaydedildi.

Anayasa Mahkemesi kararıyla, üniversite öğretim üyelerinin yükseköğretim kurumları dışında çalışma yasağına ilişkin cümlenin iptal edildiği belirtilen açıklamada, “Buna göre üniversitelerde kısmi statüde çalışma sona ermiş olacak, ancak öğretim üyeleri 8 saatlik mesailerinin bitiminde özel çalışabileceklerdir. Bu uygulama 30 Ocak 2011'de başlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, kanunun 7. maddesiyle ilgili verilen iptal kararının ise hekimlerin özel sağlık kuruluşları arasında herhangi bir sınırlamaya bağlı olmaksızın çalışabilecekleri sonucunu ortaya koyduğu bildirildi.

Anayasa Mahkemesi'nin kararına ve kanuna göre, öğretim üyeleri dışında kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açması veya özel sağlık kuruluşlarında çalışmasının mümkün bulunmadığına işaret edilen açıklamada, bu uygulamanın 30 Temmuz 2010'dan itibaren başlayacağı kaydedildi.

AA
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2010 Cumartesi 01:58:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?