19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Tansiyonda sınır değerleri tartışması

Uluslararası bir araştırma, normal tansiyon seviyesinin sınırı olarak kabul edilen 14/9 oranının daha da aşağı çekilebileceği yönünde bir tartışma başlattı. ABD, Kanada ve Avrupa’daki 100 kadar merkezde yaklaşık 2000 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları, The Journal of the American Medical Association Dergisi’nde dün yayımlandı.

Tansiyon sınırı olarak görülen 14/9 oranı, 1 puan kadar düşürüldüğünde hastalardaki kalp krizi oranının düştüğü, koroner damarlardaki yağ birikiminin azaldığı veya durduğu gözlendi. Buna bağlı olarak ortaya çıkan kötü etkiler de azaldı.

Ancak bilim adamları, bulguların sağlıklı insanlar için geçerli olmadığını söylüyor. Kalbi ile ilgili bir sorunu olmayan birinin, tansiyon seviyesini düşürücü bir ilaç alması durumunda vücudunda çeşitli zararlar meydana gelebilir. Örneğin ‘Amlodipine’ ayak bileklerinin şişmesine yol açarken diğer bir ilaç olan ‘enalapril’ kuru öksürüğe neden oluyor. Araştırma, yeni bir tansiyon düşürücü ilacı piyasaya sürmeyi planlayan ilaç şirketi Pfizer tarafından desteklendi. Çalışmaları gözlemleyen denetçiler ise araştırmayı kendilerinin kontrol ettiğini ve makaleyi ilaç firmasından bağımsız olarak hazırladıklarını söylediler.

Geçtiğimiz haftalarda Amerikan Ulusal Kolesterol Eğitim Programı, kalp krizi geçirmiş yüksek riskli hastalar için kötü kolesterol üst seviyesini 100’den 70’e çekmişti. ABD’deki Cleveland Clinic kardiyoglarından Dr. Murat Tuzcu da erkeklerde kalp ve damar hastalığı riskini azaltmak için bel kalınlığının 90 santimetreye indirilmesine ilişkin sözleri tartışma yaratmıştı. Kadındaki risk sınırı olarak da 88 cm santim bel kalınlığı esas alınıyor.

AA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2004 Perşembe 13:35:13
Güncelleme :11 Kasım 2004 Perşembe 13:37:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?