15
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Taşınma,çocukları olumsuz etkiliyor

Herhangi bir nedenle bir ailenin bir yerden başka bir yere taşınması özellikle ailedeki çocukların psikolojilerini olumsuz etkileyebiliyor.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, taşınmanın bir aile için en stresli durumlardan biri olduğunu ve bu durumdan en çok çocukların etkilendiğini belirterek, "Sık taşınmalar hatta tek bir taşınma bile özellikle çocuklar için oldukça zor olabilir ve kardeşleri olan çocuklarda da stres oluşturabilir. Çünkü taşınmak mevcut hastalıkların sonlanmasına yol açar. Alıştığı çevreden ve arkadaş grubundan uzaklaşmasına neden olur. Özellikle okula yeni başlayan bir çocuk okulda herkesin bir yakın arkadaş grubu olduğunu görür ve bundan dolayı sıkıntı yaşar. Yeni bir müfredata alışmak ve diğer görencilerden geri kalma çocukta sıkıntıya yol açar" dedi. 

Anaokulu yada birinci sınıftaki çocukların ailenin taşınmasına karşı daha hassas olabileceğini de dile getiren Doç. Dr. Ali Savaş Çilli, "Çünkü gelişimsel olarak henüz yeni yeni anne babalarından ayrılma, kendi yaşıtları ve yeni otoritelere alışma sürecindedirler. Yer değiştirme bu normal ayrılma sürecini olumsuz yönde etkileyebilir ve anne babasıyla daha bağımlı bir ilişkiye dönmesine neden olabilir. Genel olarak çocuk büyüdükçe arkadaş çevresi daha çok önem kazandığından, taşınma yaş ilerledikçe daha fazla sorun oluşturacaktır. Onlu yaşlara yakın ve onlu yaşlardaki çocuklar taşınmaya karşı ısrarlı tavır gösterebilir veya bulunduğu yerde bir arkadaşının ailesi ile kalmak isteyebilir. Bazı çocuklar sıkıntıları hakkında konuşmayabilirler. Bu nedenle aileler, iştah değişiklikleri, sosyal çekilme, sınıfta kalma, huzursuzluk, uyku bozuklukları veya diğer davranış değişiklikleri gibi depresyonun belirtileri konusunda uyanık olmalıdır" şeklinde konuştu. 

Çocukların bazen anne ve babanın taşınmadan dolayı yaşadığı sıkıntı nedeniyle sıkıntı yaşayabileceğini de ifade eden Ali Savaş Çilli, "Bazen anne babadan biri taşınmaya karşı olabilir ve çocuk bu anne baba uyumsuzluğuna karşı reaksiyon verecektir. Eğer çocukta depresyon veya sıkıntının bariz belirtileri görülürse çocuğun anne babası, aile doktorları, çocuk doktorları veya bölgesel sağlık kurumlarından kendilerini bir çocuk ve ergen psikiyatristine sevk ettirerek strese bağlı olarak gelişebilecek fiziksel olduğu kadar duygusal problemlerin teşhis ve tedavisini isteyebilir" dedi. 

Çocuklarda yaşanacak problemlere çözüm önerileri de sunan Çilli, "Çocuğa taşınmanın neden gerekli olduğunu açık şekilde anlatın. Taşınmadan önce taşınılacak yer hakkında haritalar, fotoğraflar veya günlük gazetelerle bölgeyi çocuğa mümkün olduğu kadar tanıdık hale getirmeye çalışın. Yeni bölgenin çocuğun hoşuna gidecek, göl, dağ veya eğlence parkları gibi güzel yönleri olduğunu açıklayın. Taşındıktan sonra çocuğu izcilik, yaz kursları, spor klüpleri gibi aktivitelere yönlendirin. Aile ne kadar sık taşınıyorsa ailenin iç düzeninin dengeli olması o kadar gereklidir. Ailenin uygun yaklaşımları ve gerekli olduğunda ilgili uzmanların yardımıyla, taşınma, kendine güveni artırıcı ve insanlarla ilişki kurma becerilerini geliştirici bir etkiyle çocuk için olumlu bir tecrübe de olabilir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 15:11:42
Güncelleme :17 Ocak 2007 Çarşamba 15:22:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?