19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Tavukçulukta kuş gribi düzenlemesi

Yeni kurulacak hayvan barınaklarının kuş gribi nedeniyle meskenlerin altında veya üstünde kurulması yasaklandı. Riskli sulak alanların en az 1 kilometre çevresinde suda yaşamaya ihtiyaç duyan kümes hayvanları için kümes kurulmasına izin verilmeyecek. 

Tarım Bakanlığı’nın Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, hayvancılık işletmelerinin asgari teknik, sağlık ve hijyenik şartlara uygun olarak kurulmasını, orta ve büyük ölçekli ekonomik hayvancılık işletmelerinin yaygınlaştırılmasını ve bu işletmelerin verimli çalışmasını, hayvan sağlığı, hayvan refahı ve halk sağlığının korunarak hayvansal gıda güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor. 

YER SEÇİMİ RAPORU ALINACAK 

Yeni kurulacak ticari amaçlı hayvancılık işletmeleri için yer seçim raporu alınması gerekiyor. Yer seçim raporunun verilmesi sırasında Bakanlıkça daha önce çalışma izni verilmiş kuluçkahane ve kanatlı damızlık işletmelerinin 1 kilometre yakınında kurulacak ticari hayvancılık işletmeleri için; kuluçkahane ve damızlık işletmelerine çalışma izni verilmesiyle ilgili mevzuat gereği oluşturulan komisyondan da uygun olduğuna dair görüş alınacak. 

SAĞLIK KORUMA BANDI 

Kurulacak ticari hayvancılık işletmesinin yeri, özelliği ve kapasitesi de dikkate alınarak; komisyon tarafından sağlık koruma bandı mesafesi tespit edilecek. Sağlık koruma bandı için uygun mesafe tespitinde; hayvancılık işletmesinin çevre ve halk sağlığına yapacağı zararlı etkiler, kirletici unsurlar ve hayvan hastalıklarının yayılışını en aza indirecek konular dikkate alınacak. Uygun mesafenin belirlenmesinde hayvancılık işletmesinin kendi arazisi içerisinde diğer komşu arazilere, karayoluna uygun mesafe uzaklıkta olması ve komşu arazide başka bir hayvancılık işletmesinin bulunması durumunda ise arazide kurulacak hayvan barınağının önceden kurulu hayvan barınağından en uzak noktada olacak şekilde kurulması veya işletmelerin özelliğine ve kapasitesine göre işletme dışında uygun mesafe tespitinin yapılması esas olacak. 

Yeni hayvan barınakları mesken altında veya üstünde kurulamayacak. Bu tip işletmeler için kuruluş izni verilemeceyek. 

SULAK ALANLARA YAKIN KÜMES KURULAMAYACAK 

Hastalık nedeniyle bakanlıkça belirlenerek illere bildirilen riskli sulak alanlar çevresindeki en az 1 kilometre mesafeli alanda kaz, ördek gibi suda yaşamaya ihtiyaç duyan kümes hayvanları için kümes kurulmasına izin verilmeyecek. 

Ticari amaçlı kanatlı işletmelerinde, suda yaşamaya ihtiyaç duymayan tavuk, horoz, hindi gibi kümes hayvanlarını barındıracak olan ve bu kanatlı hayvanları açıkta gezdirmek isteyen ticari hayvancılık işletmelerinin plan ve projelerinde kümes hayvanlarının gezinti yeri olarak belirledikleri yerlerin etrafını ve devekuşu gezinti yerleri hariç diğer kümes hayvanları gezinti yerlerinin üstü, kümes hayvanlarının yabani kuşlarla irtibatını kesecek şekilde kuş teli, ağ veya uygun başka bir yapı malzemesi ile örtülmüş olarak gösterilmesi zorunluluğu da getirildi. 

Kuruluş izni alarak onaylı projelerine göre inşa edilmiş ticari amaçlı hayvancılık işletmesi için çalışma izni alınması zorunluluğu bulunuyor. Çalışma izni verilmesi için işletme çevresinin yeterli yükseklikte çit, duvar veya tel örgüyle çevrili olması istenecek. 

Ticari amaçlı kanatlı işletmelerinde, tavuk, horoz, hindi gibi kümes hayvanlarını barındıracak olan ve bu kanatlıları açıkta gezdirmek isteyen ticari hayvancılık işletmelerinde gezinti yerlerinin etrafıyla üstünün, kümes hayvanlarıyla yabani kuşların temas etmesini önleyecek şekilde kuş teli, ağ veya başka bir yapı malzemesiyle sınırlandırılmış olması gerekiyor. 

FOSSEPTİK ÇUKURU 

İşletmenin büyüklüğüne veya kapasitesine bağlı olarak, işletme arazisinin uygun bir yerinde, üzeri kapalı, çevre, toplum ve hayvan hayatı için tehlike arz etmeyecek şekilde gerekli önlemler alınarak, işletmeden çıkacak olan atık, kirli su ve sıvıların toplanacağı, sızdırmayan, uygun derinlik ve büyüklükte projeye uygun fosseptik çukuru yapılacak. Eğer işletmede kullanılan içme ve kullanma suyu şebeke suyundan değil de kuyu artezyen, kaynak gibi bir su kaynağından getiriliyorsa, fosseptik çukurunun bu su kaynağından en az 15 metre uzakta olması zorunluluğu getirildi. 

İşletmede birikecek olan hayvan dışkıları ve benzeri atık katı maddeler, çevre ve toplum sağlığına zarar vermeyecek şekilde ve çevreyi rahatsız etmemesi için işletmenin büyüklüğü veya kapasitesine bağlı olarak yeterli büyüklükte, çevresi beton duvarla çevrili bir katı atık deposu kurularak depolanacak.


ANKA
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 12:09:58
Güncelleme :9 Ağustos 2006 Çarşamba 12:17:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?