16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Tıptaki en büyük kavga bitti

Dünyanın önde gelen iki kalp cerrahı, Prof. Dr. Michael DeBakey ile eski başyardımcısı ve iş ortağı Prof. Dr. Denton A.Cooley, 38 yıl sonra barıştılar.

Geçen ekim sonunda Dr. DeBakey, Denton A. Cooley Kardiyovaskuler Ameliyat Cemiyeti’nin "Hayat Boyu Başarı Ödülü"nü aldı. Cemiyetin başkanı 87 yaşındaki Dr. Cooley, düzenlenen törene gelen 99 yaşındaki DeBakey’in yanına giderek yanaklarından öptü.

Yirmi yıl önce Houston’da Methodist Hastanesi’nde dönemin Başbakanı Turgut Özal’a yaptığı by-pass ameliyatından sonra Türkiye’de "Özal’ın Doktoru" diye tanınan Prof. DeBakey ile sağ kolu Prof. Cooley arasındaki kavga 1969 yılında başladı. Cooley, habersiz olarak DeBakey’in laboratuarına giderek ustasının geliştirdiği yapay kalbi alıp Haskel Karp adlı hastasına taktı. Haskel üç gün sonra öldü. DeBakey, "Çocukça bir iş. Sağduyusu ihtirasına kurban gitti. Bu bir hırsızlıktır" dedi. Konu daha sonra mahkemelerde dava konusu oldu. Dava sırasında Dr. Cooley, DeBekay’in avukatının bir sorusu üzerine "Dünyanın en iyi kalp cerrahı benim" yanıtını verdi. Cooley "Hastamın canını kurtarmak için mecburen yaptım. Ayrıca Sputnik’te olduğu gibi Rusların suni kalp alanında bizi geçmesini istemedim" dedi.

39 yıl boyunca Cooley’in barışmak için evine gitmesine rağmen DeBakey kendisiyle görüşmedi, ortak dostlarının arabuluculuk girişimleri sonuç vermedi, DeBakey eski çırağını affetmedi. Cooley ise "Kavgayı mezara taşıyacak değiliz" dedikten sonra ustasını, kurduğu cemiyetin hayatboyu başarı ödülünü almasına razı etti. DeBakey kendi cemiyetinin de Cooley’e ödül vereceğini söyleyerek 38 yıllık kavganın bittiğini açıkladı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 14:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?