19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Tiryakisi için sigara atom bombası gibi

Günde 1 ile 9 adet arasında sigara içen bir tiryaki, Japonya'ya atılan atom bombasının etkilerine maruz kalanlarla eşdeğer derecede riske giriyor


Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun internet sitesinde yayımlanan "Sigarada radyoaktivite var mıdır?" başlıklı yazı, sigaranın tehlikesini gözler önüne serdi. Bilim adamları Boice ve Lubin'in yaptıkları çalışmanın anlatıldığı yazıda, akciğer kanserine yakalanma olasılığının, günde 1-9 adet sigara içilmesiyle 4.6 kat, 20-39 sigara içiminde 13.1 kat arttığı belirtildi. Buna göre, bir ömür boyu günde 1 ile 9 adet sigara içiminin 3 Sv'lik (Sievert) atom bombası dozunun yol açacağı riske eşdeğer olduğuna işaret edildi.
Japonya'ya atılan atom bombasının etkilerine maruz kalanların yüzde 1'inden azının bu yüksek dozu aldığına ve söz konusu dozun ancak 10 bin göğüs röntgeni çektirmekle alınabileceğine dikkat çekilen yazıda, günde 2 paket sigara içen bir tiryakinin akciğer kanserine yakalanma riskine eşdeğer risk oluşturan atom bombası dozunun ise anında öldürücü olduğu kaydedildi.
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu da sigaradaki polonyum-210 ve kurşun-210 radyoaktif elementlerinin en tehlikeli radyasyon türü olan alfa radyoaktiviteyi saçtığını söyledi. Günde yarım paket sigara içen bir kişinin sadece bu nedenle yılda en az 300 göğüs röntgeni çektirmişçesine kendisini radyasyona maruz bıraktığını kaydeden Uslu, sigaradaki radyoaktivitenin yüzde 50'sinin havada askıda kalırken, bu radyoaktivitenin yüzde 75'inin ortamdaki pasif içiciler tarafından solunduğunu vurguladı.
.
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 10:25:40
Güncelleme :15 Ocak 2006 Pazar 10:29:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?