20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Toraks Derneği: Zatürede erken teşhis ölümleri önler

Toraks Derneği Erzurum Şubesi Başkanı Prof. Dr. Metin Görgüner, "Zatürre Ölümlerini Önleme Haftası" nedeniyle yaptığı konuşmada, erken tedavinin hayat kurtaracağını söyledi.

Yakutiye Araştırma Hastanesi Konferans Salonu’nda bugün düzenlenen halkı bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. Metin Görgüner, "Zatürre halen en öldürücü hastalıklar listesinin başlarında yer almaktadır. Dünyada her yıl 4.4 milyon kişi zatürreden ölmektedir. Son yıllarda zatürreden ölümler, diğer bulaşıcı hastalıklardaki gerilemenin aksine artmaktadır. ABD ve İngiltere’de, ölümlerin altıncı ve ülkemizde, hastane ölümlerinin beşinci nedenidir. Ayaktan tedavi edilen zatürreli hastalarda ölüm oranı yüzde 1-5 arasında iken hastaneye yatırılarak tedavisi gereken hastalarda bu oran ortalama yüzde 12’dir. Yoğun bakımda tedavisi gereken olgularda ise, yüzde 50 ye kadar çıkmaktadır. Bilhassa bebekler, çocuklar ve yaşlılar ile süreğen hastalığı olanlarda, zatürree, hem daha sık görülmekte; hem de daha ölümcül seyretmektedir" dedi.

Yüksek ateş, üşüme, terleme, öksürük, balgam ve göğüs ağrısı zatürrenin en fazla görülen belirtileri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metin Görgüner, "Nefes darlığı, hırıltılı solunum ve morarma ile halsizlik, kırgınlık gibi yakınmalara da sık rastlanır. Bazen, bunların sadece bir ya da ikisi bulunabilir. Bu belirtileri taşıyan kişiler, özellikle bebek ve yaşlılar ile müzmin bronşit, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi süreğen hastalığı olanlar gecikmeden hekime başvurmalıdırlar. Erken tedavi, zatürreeden ölümleri önlemektedir. Grip salgınları sonrasında, toplumda zatürree salgınları görülebilmektedir. Düzenli ve stresten uzak yaşam; dengeli beslenme; alkol ve sigara kullanımının önlenmesi; hijyenik ve sağlıklı çevre; zeminde var olan süreğen hastalıkların kontrol ve tedavisi; grip vb solunumsal enfeksiyonlar sırasında istirahat ve destek tedavisinin ihmal edilmemesi; risk gruplarında grip ve zatürree aşılarının yapılması ve belirtiler ortaya çıktığında erken tedaviye başlanması zatürreden ölümleri azaltacak önlemlerdir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2004 Salı 15:38:40
Güncelleme :24 Kasım 2004 Çarşamba 00:27:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?