20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Trabzonlu eczacılardan tepki

18. Bölge Trabzon Eczacılar Odası Başkanı Nevzat Akman, ülke genelindeki 24 bin eczaneden yaklaşık 8 bin 500'ünün ilaç alamayarak borç batağına düştüğünü ve kapanma aşamasına geldiğini ileri sürerek yaşanan sorunlar nedeniyle eczacıların mesleklerini yapamaz hale geldiğini söyledi. 

Akman, bir grup eczacı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında 2005 yılından bu yana devam eden uygulamalar sebebiyle eczacıların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Türkiye'de 24 bin eczaneden yaklaşık 8 bin 500'ünün kapanma aşamasına geldiğini savunan Akman, "2005 yılından ve özellikle SSK'lı vatandaşlarımızın ilaçlarını serbest eczanelerden almaya başladıklarından bu yana provizyon sisteminin yeterli hale getirilememesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun akıl almaz dayatmaları, reçetelerin zamanında kontrol edilememesinin faturasının eczacıya çıkarılmak istenmesi ve zaman zaman yaşanan geri ödeme sorunları dolayısıyla eczacılar mesleğini yapamaz hale gelmişlerdir" dedi. 

Getirilen vergilendirme sistemi sebebiyle eczanelerin ilaç alamaz ve hizmet veremez bir duruma düşürüldüğünü ileri süren Nevzat Akman, "Yapılan değerlendirmelerde yurt çapında hizmet üreten 24 bin eczaneden yaklaşık 8 bin 500'ünün ilaç alamadığı, borç batağına düştüğü, icralarla boğuştuğu ve kapanma aşamasına geldiğini göstermektedir. Geçmiş yıllarda bankalar için en saygın müşteri sayılan eczacılar bugünlerde en iyi kredi müşterisi durumuna gelmiştir" diye konuştu. 

Akman, eczacıların yaşanan sorunlara dayanma gücünün kalmadığını dile getirerek şöyle konuştu: 

"Mesleğimizi sürdürmek ve insanımıza nitelikli ilaç hizmeti sunma kararlılığını her koşulda sergileyeceğimizi beyan ediyoruz. Bizler finansörlük, tahsildarlık, memurluk yapmak değil çağdaş eczacılık hizmeti vermek istiyoruz. Mevcut ve yeni dayatmaları kabul etmeyeceğiz. Yaşanacak olası sorunların sorumlusu da biz olmayacağız."

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 18:57:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?