27
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Tüp bebekte çığır açacak

Tüp bebekte çığır açacak uygulama

Prof. Dr. Oktay’a göre uygulama, tüp bebek isteyen ancak maliyet sorunu olan, yumurtalıkların klasik tedavide aşırı uyarılmasıyla gelişebilecek komplikasyonlardan çekinen hastalar için önemli gelişmeler sağlayacak.

Az enjeksiyon yapılacak, çoğul gebelik oranları düşecek, masrafı daha az olacak. ABD'de çalışan Prof. Dr. Kutluk Oktay, bir meme kanseri ilacını kullanarak çığır açacağı tüp bebek uygulamasını Türkiye'den başlatıyor

 

Dünyada ilk kez 1999’da uygulamaya başladığı teknikle kanser hastalarının göreceği ağır tedavi öncesinde dondurduğu yumurtalık dokularını daha sonra naklederek, menopoz sonrası annelik yolunu açan ABD’deki Türk doktor Kutluk Oktay, meme kanseri tedavisinde kullanılan ilacı, tüp bebek tedavisinde uygulayarak, çığır açmaya hazırlanıyor.

Meme kanserinde tedavi yöntemi olarak kullanılan letrozol kullanılarak yumurtlamanın tetiklendiği ve kanserin nüksetme riskinin azaldığı yolunda önemli veriler elde eden, çalışması The Journal of Clinical Oncology adlı bilim dergisinde yayımlanan Prof. Dr. Oktay, bu yeni tüp bebek tedavisi yöntemini Türkiye’de uygulamak üzere altyapı çalışmalarını tamamladı.

New York Medical College Westchester Medical Center Üreme Sağlığı Departmanı Başkanı Prof. Dr. Oktay, Gen-Art Üreme Biyoteknolojisi Merkez Direktörü ve genetik uzmanı Prof. Dr. Volkan Baltacı’yla, Türkiye’de hasta kabulüne hazırlandığını açıkladı.

‘Çok yumurta, iyi verim değildir’
Çalışmalarında letrozolün tek başına bile kullanıldığında, klasik tüp bebek tedavisindeki enjekte ilaç kullanımındaki gibi çok sayıda yumurta gelişimine yol açtığını belirlediklerini ifade eden Prof. Dr. Oktay, ayrıca kadının rezervuarında az olan yumurta sayısını artırma özelliği bulunduğunu da gördüklerini söyledi.
Prof. Dr. Oktay, tüp bebekle üretkenliğini korumak isteyen meme kanserli kadınlar üzerindeki araştırmalarda güvenli sonuçlar elde edilen ilacın, tüp bebek isteyen ancak maliyetle ilgili endişesi olan, yumurtalıkların klasik tedavide aşırı uyarılmasıyla gelişebilecek komplikasyonlardan çekinen hastalar için önemli gelişmeler sağlayacağına inandığını belirtiyor.
Prof. Dr. Oktay, yeni tedavi yönteminin, tek çatlatma iğnesi dışında her gün enjeksiyon yapılması gereğini ortadan kaldırdığını belirterek, “Klasik tüp bebek yönteminde çok yumurta toplamak için yüksek dozda hormon veriliyor. Buna en iyi cevap veren hastalarda bile toplanan yumurtaların yarısı, genetik olarak hasarlı. Çok yumurta toplamak, iyi verim elde etmek anlamına gelmiyor. Her ay, her kadın bir yumurta üretir. Standart işlemde genellikle 10’dan fazla yumurta elde edip iyilerini seçiyorsunuz. İlaçları vererek, büyümeyecek olanları da büyümeye zorluyorsunuz. Üstelik bunu daha fazla masrafla yapıyorsunuz” diyor.
Letrozolle dışarıdan yüksek dozda hormon verilmeden, vücudun kendi yumurta üreten hormonunu geliştirilebileceğini belirten Prof. Dr. Oktay, bu şekilde bir yerine üç yumurta elde edileceğini söyleyerek, “Bu, her gün iğne kullanmadan, ağızdan alınan ilaçlarla masrafı az ve kaliteli yumurta seçilen bir yaklaşım. Ayrıca daha az embriyonla çoğul gebelik riskini de azaltacak. Tek embriyonla aynı hamilelik oranlarını elde edeceksiniz. İki-üç adet embriyon koymanıza gerek kalmadığı için çoğul gebelik oranları da düşecek” diye anlatıyor.

Neden Türkiye’yi seçti?
Peki Prof. Dr. Oktay bu çalışma için neden Türkiye’yi seçti? Cevap, Anadolu’dan tedavi için büyük kentlere gelmek zorunda kalan hastalar için ekonomik bir alternatif olacağı için: “Bizim gibi ülkelerde ekonomik kaygılar fazla. Ayrıca hastaların kendi kendine enjeksiyonunda teknik sorunlar olabiliyor. Ülkemizde büyük şehirlerin dışında her gün enjeksiyonda zorluklar yaşanabiliyor. Bu uygulama hastaya kullanım kolaylığı getirecek” diyen Oktay, “Ayrıca enjekte ilaçlarla hayati sorun yaratabilen yumurtanın aşırı uyarılması riskinin önüne geçilebilecek. Bir de Anadolu’nun çeşitli kentlerinde ilaç tedavisine başlayıp, sonra yumurta toplanması için geliniyor. Bu şekilde ilaç kullanılırsa daha kolay olacak ve daha fazla insan yararlanacak. Yani ülkemizin yapısına çok uygun” diye devam ediyor.
Prof. Dr. Oktay, çalışmalara başlayacak duruma geldiklerini, son Türkiye ziyaretinin, uygulamaya hazırlığın somutlaştırılmasını sağladığını söylüyor. Dünyada bu alandaki hareketliliğe karşın uygulamayla ilgili ilk kez bir çalışma başlattığını bildiren Prof. Dr. Oktay, letrozolün ABD’deki uygulamaları konusunda yaptığı üç-dört uluslararası yayınla öncü durumda bulunduğunu da belirtiyor: “Biz Türkiye kökenli çığır açabilecek bir protokol geliştiriyoruz. Bütün dünyaya örnek olabilecek bir protokol olabilir. Eğer başarılı olursa çığır açabilecek bir çalışma olacak.”  

 

 

AA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 21:36:44
Güncelleme :14 Nisan 2009 Salı 22:02:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?