19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Türk erkeğinde iktidarsızlık

Yeşilay Gebze Şubesi Başkan Yardımcısı Bilal Başkonuş Türkiye’de yaklaşık 6 milyondan erkeğin, sigara nedenli cinsel iktidarsızlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. 

Bilal Başkonuş, sigara içmenin, cinsel işlev bozukluğuna yol açtığına işaret etti. “Ne kadar uzun süre sigara içilmişse, iktidarsızlığa neden olan biyolojik sistemler üzerindeki zarar da o kadar fazla oluyor” diyen Başkonuş, Türkiye’de yaklaşık 6 milyon erkeğin, sigara içtiği için cinsel iktidarsızlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. 

Başkonuş, sigara tüketiminin, özellikle 30 yaş üzerindeki erkeklerde cinsel iktidarsızlığa yol açtığını ifade ederek, iktidarsızlık veya sertleşme işlev bozukluğunun, sigara içenlerde içmeyenlere göre 2 kat fazla görüldüğüne dikkat çekti. Çevrede içilen sigaranın dumanına maruz kalma veya duman altı olmanın da iktidarsızlık tehdidi yarattığını vurgulayan Başkonuş, "Yani sigara içenler bir yandan kendilerini cinsel yönden yetersiz hale getirirken, bir yandan da arkadaşlarının iktidarsızlığına neden olmaktadırlar" dedi. 

“ERKEKLER İKTİDARSIZLIKLARINI GİZLİYOR” 

Sigaranın insan vücudunda bulunan pek çok atardamarı tıkadığını, kan akışının engellenmesiyle ortaya çıkan hastalıkların en bilinenlerinin kalp krizi ve felç olduğunu anlatan Başkonuş, "Ancak, unutulmaması gereken diğer bir önemli nokta ise daralmanın en önemli sonuçlarından birisi de iktidarsızlıktır. Ancak, toplum yapımız gereği pek çok vaka gizli kalmaktadır” dedi. 

ABD'de yapılan bir araştırmada, sigara içen ancak geçmişte herhangi bir iktidarsızlık, kalp hastalığı veya diyabet tecrübesi olmayan erkeklerin 8 yıl boyunca incelendiğini belirten Başkonuş, erkeklerde her ne kadar kalp hastalığı ve diyabet ortaya çıkmamış olsa da, orta şiddette ve ciddi iktidarsızlık yaşama oranlarının iki kat fazla bulunduğunu kaydetti. 

EN BASİT YOL SİGARAYI BIRAKMAK 

Sertleşme bozukluğundan tamamen veya kısmen kurtulmanın en basit yolunun sigarayı bırakmak olduğunu vurgulayan Başkonuş, şöyle devam etti: 

"Ne kadar uzun bir süre sigara içilmişse, iktidarsızlığa neden olan biyolojik sistemler üzerindeki zarar da o kadar fazla olacaktır. Yapılan çalışmalarda, orgazmdan önce ereksiyonu kaybettiği bildirilen erkeklerin bu sorundan sigarayı bırakarak kurtuldukları ortaya konulmuştur. Bu nedenle, cinsel iktidarsızlık çeken erkeklerin öncelikle sigara içip içmedikleri sorgulanmalı ve tedavileri buna göre düzenlenmelidir. Belki de, milyonlarca liralık ilaç tedavisi yerine sadece sigarayı bırakarak eski sağlıklı günlerine dönecekleridir."
ANKA
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2006 Pazartesi 11:29:49
Güncelleme :21 Ağustos 2006 Pazartesi 11:42:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?