19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Türk tıp tarihinde bir ilk

Türkiye'de bir ilk kez bir devlet hastanesinde robotik cerrahi yöntemi ile ameliyatlar yapılmaya başlandı.

Dünyanın en gelişmiş robotu "Da Vinci" ile ameliyatların yapılacağı Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Robotik Cerrahi Ünitesi kurulacak. Türkiye'de kamu hastanelerinde ilk kez yapılan bu ameliyatın ilk hastası da Memorial Hospital'ın eski ortaklarından Ahmet Gür oldu.

Robotik cerrahi yöntemiyle ameliyatların başlamasıyla ilgili olarak bugün Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Aksoy, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Eyüp Gümüş ve ABD Cleveland Klinik'ten Doç. Dr. Jihad Kaouk katıldı. Programda bir konuşma yapan Doç. Dr. Eyüp Gümüş, "Türkiye'de devlet hastanelerinde ilk olarak yapılacak bu ameliyatın bir çok artısı bulunuyor.

Bugün kendisi daha önce özel bir hastanenin ortağı olan 64 yaşındaki bir hastamıza prostat kanseri ameliyatı yapılacak. Robot yardımıyla 3-4 delikle operasyon yapılacak, bu sistem sayesinde hastada enfeksiyon kapma riski azalıyor, ağrı hissetmemesi sağlanıyor ve daha erken sürede taburcu olabiliyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Gümüş ameliyat yapılacak hastayla ilgili olarak sorulan soruya ise "Kendisi bu ameliyatın Türkiye'de yapıldığından haberi olmadığını söyledi, ancak burada böyle bir imkan olduğunu öğrendiğinde kendi memleketi olduğu için Türkiye'de bu ameliyatı yaptırmak istediğini söyledi" dedi.

İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Aksoy ise, Kamu hastanelerinde teknolojik açıdan iyileştirmelerin yapıldığını ve bunun ileriki dönemlerde daha üst seviyelere çıkarılacağını söyledi. ABD'deki Clevelan Kilnik'ten gelen Doç. Dr. Jihad Kaouk'ta bu sistemin hasta ve cerrah için büyük kolaylık olduğunu belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 16:21:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?