19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Türkiye 4 yılda 3 kilo şişmanladı

Beden kitle endeksimiz bir birim arttı, milyonlarca insan normal kiloludan aşırı kiloluya, şişmanlar da aşırı şişmana dönüştü...

Türk halkının beden kitle endeksinin dört yılda bir birim arttığı ve Türk insanının bu sürede ortalama 3 kilo aldığı ortaya çıktı. Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği, Türkiye’de yüksek tansiyon artış hızını saptamak için 2003 yılında yapılan çalışmaya katılan 26 ildeki yaklaşık 5 bin kişiyle yeniden görüştü ve dört yıl önceki çalışmaya katılanlarından 22 yaş ve üzeri 4008 kişiye ulaşarak, Türkiye’de hipertansiyondaki dört yıllık artış hızını yüzde 21.3 olarak belirledi.

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Arıcı, bu artışın önemine dikkati çekerek, “Toplum ortalamasının bir birim kayması, milyonlarca insandan normal kilolu önemli bir nüfusun hafif kilolu, hafif kiloluların aşırı kilolu, aşırı kiloluların şişman, şişmanların da aşırı şişmana dönüşmesi anlamına gelir” dedi. Türkiye’de şişmanlık oranının yüzde 50 olduğunu belirten Prof. Dr. Arıcı, bunun en önemli nedeninin yanlış beslenme ve hareketsizlik olduğunu kaydetti. Hareketsizliğin, araştırmada ortaya çıkan en çarpıcı sonuçlardan biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arıcı, araştırmada, “Hiç egzersiz yapmıyorum” diyen birey oranının yüzde 85 olduğuna dikkati çekti.

..
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 08:26:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?