26
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Türkiye atağa geçti!

Kültür Bakanlığı, tedaviye muhtaç Avrupalı yaşlı nüfus için turizm atağına geçti. Proje, romatizmal rahatsızlıkların yaygın olduğu Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerindeki yaşlıları hedefliyor. Bakanlık, nüfusunun yüzde 17'si 65 yaş üstü olan bu ülkeler için 50 bin yatağın termal turizme kazandırılması amacıyla düğmeye bastı bile.

Jeotermal kaynaklar bakımından Avrupa ülkeleri arasında Türkiye ilk sırada yer alıyor. Sağlık ve tedavi amaçlı kaplıca uygulamaları bakımından Avrupa ile rekabet edebilen Türkiye, uluslararası standartlara sahip tesis sayısında ise yetersiz kalıyor. Türkiye'deki mevcut termal turizm yatak kapasitesi, toplamın yüzde 1'ini oluşturuyor. Bu oranları yükseltmek isteyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2 yıl içinde 50 bin yatak kapasiteli nitelikli termal tesis yatırımları başlatıyor. Çalışmalarda özellikle iklim sebebiyle romatizmal rahatsızlıkların yaygın olduğu Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde yaşayan tedaviye muhtaç yaşlılar hedefleniyor. Orta döntemde ise Türkiye'nin dünyanın en önemli termal destinasyonu olması amaçlanıyor.

Türkiye'de mevcut durumda 46 ilde 190 civarında kaplıca tesisi var. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan termal turizm amacına yönelik olarak yatırım belgesi almış 8 tesisin yatak sayısı 2 bin 438, turizm işletme belgesi almış 37 tesisin yatak sayısı ise 9 bin 736. Yaklaşık olarak 17 bin yatak kapasiteli 160 tesis ise yerel idare tarafından belgelendirilmiş. Bakanlığın hedefi ise 2 yıl içerisinde kür merkezi, kür parkı ve konaklama merkezi ile entegrasyonu da sağlayacak toplam 50 bin yatak kapasiteli nitelikli termal tesis yatırımlarının başlatılması.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tasarrufuna verilen kamu arazilerinin termal turizm yatırımcılarına tahsisinin kısa sürede gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalar sürdürülüyor. 32 yeni taşınmazın bu yıl sonu itibarıyla tahsisi gerçekleştirilecek. Yeni düzenlemeler neticesinde 11 bin yeni yatağın termal turizme kazandırılması bekleniyor. Yatırımcılara, Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında; elektrik, havagazı ve su ücretlerinde indirim yapılması, haberleşme kolaylıkları (telefon ve teleks taleplerine ilişkin her türlü işlem ve tahsiste öncelik) sağlanması, yabancı personel ve sanatkâr çalıştırılması gibi kolaylıklar da sağlanması öngörülüyor. 

Aslıhan Aydın - Zaman
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 20:31:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?