Ankara - Türkiye’de son dönemlerde, başta verem, tetanos olmak üzere bazı aşılarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Sağlık Bakanlığı yeniden aşı üretimine başlamayı planlıyor.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Turan Aslan, Türkiye’de 1998 yılında BGC (verem) aşısının üretiminin durduğunu belirtti.
Yaşanan sıkıntının ardından verem aşısının şu anda bulunduğunu, 23 Aralık 2004’te aşının getirildiğini belirten Aslan, "Ama ithalatı, işlemleri Bakanlığı epey zorladı" dedi.
Merkezde aşı üretimi yapıldığı dönemdeki teknolojinin, o devrin en iyi teknolojisi olduğunu, ancak ondan sonra yatırım yapılmadığını anlatan Aslan, "Zaman zaman ufak tefek yatırımlar yapılmış. Aşı çok küçük miktarlarda üretilmiş. O dönemlerde ABD üretemiyorken biz aşı üretmişiz. Bunun rehavetine kapılmışız, nasıl olsa üretiyoruz demişiz, gözümüzü kapatmışız" diye konuştu.
Aslan, artık aşı üretimi konusunun Sağlık Bakanlığı’nın gündeminde olduğunu, bunun için projeler hazırladıklarını belirtti.
Hiçbir dünya ülkesinin bütün aşıları yapan fabrikalara sahip olmadığını vurgulayan Aslan, Türkiye’nin üretimde önceliğinin de zorunlu aşı programında olan aşılar olduğunu ifade etti. Aslan, öncelikle difteri, boğmaca, tetanos, BCG gibi aşıların üretimini yapmayı planladıklarını bildirdi.
Aslan, "Şimdi anlıyoruz ki aşı stratejik bir konu. Bunu bir şekilde Bakanlığın düzenlemesi gerekiyor. Öncelikle yeni teknolojileri buraya transfer edecek olan aşı firmalarıyla görüşüyoruz" dedi.
Kaynak : Anadolu Ajansı
AA
Yayın Tarihi :
21 Ocak 2005 Cuma 13:54:31
Güncelleme :28 Ocak 2005 Cuma 17:14:04