18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Türkiye'de 7 cerrah robot var

'Da Vinci' adlı cerrahi robotlardan 7'si Türkiye'de hastalara hizmet veriyor

Tıp dünyasında ileri teknoloji ürünü olarak bilinen, yoğun olarak ABD'de olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yaygın şekilde kullanılan 'Da Vinci' adlı cerrahi robotlardan 7'si de Türkiye'de hastalara hizmet veriyor.


Üroloji Bölümü Şefi Prof. Dr. Ali Rıza Kural, robotik cerrahi hakkında 'Da Vinci' robotuyla yapılan ameliyatların tıp alanında önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Sistemin hasta yönünden yararlarının tartışılmaz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kural, bu teknolojiyi kullanarak yapılan ameliyatlarda hastaların, açık yapılan ameliyatlara göre normal yaşamına daha erken döndüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Kural, robotun laparoskopiyle (karnın içinin gözlemlenmesi) yapılabilen bütün ameliyatlarda kullanılabildiğini anlatarak, özellikle ürolojide en çok prostat kanserinde uygulandığını kaydetti.

TÜRKİYE'DE 7 TANE ROBOT VAR

Sistemin dünyada çok hızlı yaygınlaştığını söyleyen Prof. Dr. Kural, dünyadaki 1400 robotun yaklaşık bininin ABD'de kullanıldığını belirtti.

Prof. Dr. Kural, 'Türkiye'de 7 robot var. 2'si özel olmak üzere 4 hastane de sistemi ülkemize getirmek için çalışıyor' dedi.

Son geliştirilen robotta bulunan 4 kolun hastanın karın bölgesinden vücuduna girerek hastalıklı bölgeyi bulduğunu söyleyen Prof. Dr. Kural, kolların ucundaki kameraların, yüksek çözünürlükte görüntüleri, konsola üç boyutlu naklettiğini ve bu şekilde sistemin konsoldaki kişi tarafından çalıştırıldığını aktardı.

Prof. Dr. Kural, robotla yapılan ameliyatlarda yara izi olmamasının açık ameliyata göre en büyük avantajı olduğunu, bu sayede aynı zamanda komplikasyonların da az yaşandığını ifade etti. Özellikle prostat ameliyatlarında hastaların en büyük korkusunun idrar kaçırma olduğuna dikkati çeken Kural, ancak robotik cerrahide bu konuda sonuçların daha ümit verici gözüktüğünü, ayrıca hastaların cinsel aktivitelerinde geri dönüşümün daha olumlu olduğunu kaydetti.

Bir robotun maliyetinin 2,5 milyon dolar olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kural, ameliyatın her hastanede maliyetinin farklı olabileceğini, burada en önemli noktanın her hastada bir defa kullanılan enstrümanların bulunmasının, ameliyata 4 bin dolar gibi ek maliyet getirdiğini belirtti. Prof. Dr. Kural, bir ameliyatın yaklaşık 20 bin dolara mal olduğunu bildirdi.

AA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2010 Perşembe 18:52:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?