22
Mayıs
2024
Çarşamba
SAĞLIK

Türkler brokoliyi sevdi!

Tarım ülkesi Türkiye’de geçen yıl tahıl ve sebze üretiminde düşüş gözlenirken, yakın zamanda Türk mutfağına giren brokoli üretiminde ise yüzde 90.3 oranında artış gözlendi. Brokolinin çeşitli hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde rol oynadığının ortaya çıkması ile talep de hızla arttı. 

Amerika’da tüketimi son 20 yılda yüzde 900 oranında arttığı belirlenen brokolinin üretim ve tüketimi hızla artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bitkisel üretime ilişkin 2006 verilerine göre, 2005 yılında 8 bin 500 tonluk brokoli üretimi geçen yıl 16 bin 178 tona ulaştı. Dünyanın pek çok yerinde kanser tedavisinde kullanılan ve içerdiği zengin vitamin çeşitliliği ile gündemden düşmeyen brokolinin en çok yetiştirildiği yer de Torbalı’nın Özbey köyü oldu. Tohumu İsrail’den ithal edilen ve ekimi diğer ürünlere oranla masraflı olan brokoli, talebinin artması ile çiftçilerin de ilgi odağı oldu. 

BRÜKSEL LAHANASI TÜRK MUTFAĞINDA
TÜİK verilerine göre, toplam lahana üretimi yüzde 1.7 oranında artarken, yaprak lahanada yüzde 12’lik azalma, Brüksel lahanasında ise yüzde 1.4’lük artış gözlendi. Bezelye üretiminde yüzde 16.5’lik düşüş yaşandı, pazı üretiminde ise yüzde 53.9’luk yükseliş görüldü. Marul, enginar, kuşkonmaz, patlıcan, kabak, roka, maydanoz gibi sebzelerin üretimi ise azaldı. 


MANTAR ÜRETİMİ ARTTI
Kültür mantarı üretimi 2006’da bir önceki yıla oranla yüzde 28.4 artış gözlendi. Üretimi artan diğer sebzeler şöyle:
“Dereotu yüzde 22.8, nane yüzde 23.8, tere yüzde 20.3, bamya yüzde 2.3, kereviz yüzde 23.4, kırmızı lahana yüzde 13.3, kırmızı pancar yüzde 60, hıyar yüzde 3.1, acur yüzde 12.3, börülce yüzde 19.1.” 

Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.

brokoli brokoli çorbası brokoli salatası brokoli yetiştiriciliği
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.


Anka-thehealthnews.org
Yayın Tarihi : 29 Mart 2007 Perşembe 22:43:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?