26
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Üç saatlik başarılı operasyon

Türkiye'de ilk akciğer nakli başarıyla yapıldı

Küçük Simge'nin akciğeri Süreyyapaşa Araştırma Hastanesi'nde 2 çocuk babası Eyüp Üstün'e nakledildi. Prof. Kutlu, "Ameliyat başarılı oldu" dedi..

Konya'da okul çıkışı bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralanan ve beyin ölümü gerçekleşen 13 yaşındaki Simge Nur Etki'nin akciğeri 2 çocuk babası Eyüp Üstün'e nakledildi. Türkiye'nin ilk akciğer nakli Süreyyapaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıldı. Beş kişiye hayat veren Simge Nur'un akciğeri bu konuda Viyana'da eğitim alan Prof. Dr. Asım Kutlu tarafından özel uçakla Konya'ya gidilerek alındı.

OPERASYON 3 SAAT SÜRDÜ
Özel bir kutu içinde Sabiha Gökçen Havalimanı'na getirilen organ gece yarısı saat 03.00'te ameliyathaneye yetiştirildi. Bu sırada hastalar içinde yufkacılık yapan Eyüp Üstün'e uygun olduğu belirlendi. Ekipler hazırlandı, operasyon tam üç saat sürdü. Bugüne kadar üniversite hastanelerinde akciğer nakli denenmiş ancak başarılı olunamamıştı. Hem devlet hastanesinde hem de Türkiye'de ilk kez akciğer nakli yapıldı. Prof. Dr Asım Kutlu, "İki yıldır yoğun bir şekilde organ nakli konusunda çalışıyorduk. Çok iyi durumda bir akciğer geldi. Ameliyat başarıyla gerçekleşti. Hastamızın durumu çok iyi. Destek tedavilerini kesmeyi düşünüyoruz" diye konuştu. Eşine akciğer nakli yapılırken heyecan içinde hastanede onu bekleyen Behiye Üstün ise "Bize akciğerini veren Simge'nin ailesine duacıyız" dedi.
 

Sabah
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 07:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?