16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Ülkemiz organ naklinde çağ atladı

ORGAN NAKLİ HAYAT KURTARIR


Hiçbir vatandaşımızın organ nakli noktasına kadar gelmesini temenni etmiyoruz. Ama, bir gün kendinizin ya da bir yakınınızın bir organa ihtiyacı olursa... İşte, Türkiye'nin en ünlü hocalarının bu konuda söyledikleri...


Organ nakli, sevimli bir konu değil. Tıpkı ölüm gibi. Kimse üzerine konduramıyor. Ya hiç aklına getirmek istemiyor ya da eğer bu konuda bir sıkıntısı yoksa çok uzağında duruyor. Sanki hiç böylesi bir durumla karşılaşmayacakmış gibi.
Organ nakli noktasına gelmek, öylesine zor bir konu ki, keşke hiçbir şekilde muhatap olmasanız. Ama ya günün birinde, sizin ya da yakınlarınızdan birisinin, onları da bırakın, hiç tanımadığınız birilerinin bu noktaya geldiğini duyar, okur ya da öğrenirseniz ne olacak? Sakın paniğe kapılmayın, tam aksine, Türkiye'de yaşadığınıza sevinin. Ülkemizde güzel şeyler de oluyormuş mutluluğunu yaşayın.

Çünkü bu konuda gerçekten çok önemli mesafeler kat ettik. Önceki gece konunun tüm uzmanlarıyla gerçekleştirdiğimiz Genç Bakış'ta gördük ki, Türkiye organ naklinde çıtayı çok yükseklere çıkarmış.

Karaciğerden ince bağırsağa, kemik iliğinden pankreasa kadar en zor nakilleri, dünya ortalamalarının çok üzerinde bir başarı oranıyla sevince dönüştürebiliyoruz. Kalp nakil ve böbrek ameliyatları artık sıradan operasyonlar arasına girmiş. Canlı ve kadavradan bağışlar katlanmış, devletin şaşı bakışı da netleşmiş.

Pek çok ameliyat dünyada ilk kez bizde gerçekleşmiş, yasamız da dünyanın en eski ikinci yasasıymış. Yeni şeyler öğrendik. Kan ve doku uyuşmazlığı olsa da nakiller artık rahatlıkla yapılabiliyormuş. Karaciğer için de yakınlardan birinden bir parça almak yetiyormuş..

Dünyaca ünlü cerrahlarımız Mehmet Haberal, Münci Kalayoğlu, Alper Demirbaş, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Koordinatörler Kurulu Başkanı Ata Bozoklar, İstanbul Sağlık Müdürü Mehmet Bekar, eski Diyanet İşleri Başkanı Süleyman Ateş ve bir kaza sonucu yaşamını yitiren oğlunun organlarını bağışlayan tiyatro sanatcısı Selçuk Uluergüven ile başarılı doktorlarımız Serdar Kaçar ve Fazıl Tuncay Aki'nin katıldığı programa, organ alan, organ veren çok sayıda hasta ve hasta yakını da katıldı.
İşte programdan bazı satırbaşları:

Ülkemizde ilk kez Hacettepe üniversitesi'nde annenin çocuğuna böbrek transplantasyonu yapıldı. Böylelikle aileler arasında organ nakli başladı. (MH)

Canlıdan transplantasyon, 10 ekim 1978'de yurtdışından bir böbrek getirilerek gerçekleşti. (MH)

27 Temmuz 1979 yılında kadavradan organ nakli yapma yasası çıktı.(MH)

Organ nakli yapmak isteyen halkımız hekimlerimize güvensinler ki bizde tıbbın tüm imkânlarını kullanalım. (MH) 
Organ nakli caizdir. Organ bağışı yapan aileler, Allah katında çok büyük sevaba girerler. (SA)

İnsan bedeni toprakta çürüyeceğine yaşamak isteyen ve nakli yapılması gereken birine bağışlasınlar. (SA)

Bazıları diyor ki, insan cenabı Hakk'ın yanına gittiği zaman bütün organları hesap verecek, eksik organla öbür dünyaya gitmeyelim, bağışlamayalım diyorlar. Öyle bir şey yok, beden değil, ruh hesap verir. Onun için bir insanın yaşamını kurtarmak adına bağış yapalım. (SA)

Ben oğlumun organlarını bağışlayarak kahramanlık yapmadım. Karar vermek yaklaşık 5 dakikamızı aldı. ( SU)
Bunun en büyük sevap olduğunu düşünüyorum ama sevap olsun yada kahramanlık olsun diye değil, insanlarımızı topluma ve hayata kazandırmak adına kararımızı verdik. (SU)

Ben Amerika'da 1983 yılında organ nakli merkezi açtım, ancak 4 yıl içinde 100 tane organ nakli yapabildim. O zamanlar insanlar bilinçli değillerdi. Şu an çok başarılılar. (MK)

Şu an bağış oranı çok yüksek. (AB)

Acı hepimizi bencil yapar. Fiziksel acı ile ruhsal acı çok farklıdır. Yakınını kaybeden ruhsal acı yaşar ve karar vermek çok zordur. En zor organ bağışı çocuğunuzun ya da en yakınınızın organını bağışlamaktır. (AB)

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar herhangi bir sağlık merkezine başvurabilirler. (AB)

Şu an 50 bin civarında diyaliz hastası var. 20 bin böbrek nakli yapılması gerekiyor. (AD)

Çok önemli hastalıkları olmadığı sürece herkes böbrek nakline uygundur, canlı vericili organ nakli ile kadavra nakilleri birbirine eşittir. (AD)

2 böbreğinden birini veren ailelerin 40 yıl yaşama olanağı var. (AD)

Aslında insan vücudunda 8 karaciğer var. Karaciğer dokusu kendini yenileme gibi bir duruma sahiptir. (AD) 

10 ayda İstanbul'da 27 bin organ bağışı olmuştur. Bizim sistemimizin en önemli kısmı sağlık ocaklarıdır. (MB)

1995 yılında 25 olan kadavra bağışı 2007'de 71 olmuştur. 103 kadavranın 71'i İstanbul'dan. (MB)

Beyin ölümü kararı nöroloji ve anestezi uzmanıyla verilebilmelidir. Biz bunun hukuki anlamda çalışmalarını yapacak ve organ nakli konusunda kanunların hukuki yönden zeminini hazırlayacağız. (CE)

Bugün imkânlarımız arttı. Hastalarımıza mali anlamda destek olacağız. Ek para alınmamasını sağlayacağız. (CE)

- Nakil bekleyen hasta sayısı 44 bin. Her yıl 8 bin kişi bu listeye ekleniyor. 2006'da 7 bin kişi organ nakli sırası beklerken hayatını kaybetti. Oysa bir kadavra 8 kişiye can verebiliyor...

Özetin özeti: Organ bağışı geleceğe bırakacağınız en önemli mirastır.

Abbas Güçlü/ Milliyet
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2007 Cuma 13:33:55
Güncelleme :9 Kasım 2007 Cuma 13:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?