20
Mayıs
2024
Pazertesi
SAĞLIK

Uyku apnesi tehlikeleri

Tedavi edilmeyen uyku apnesi, yüksek tansiyona ve kalp spazmına sebep oluyor. Araştırmalara göre, uyku apnesi olanların, normal kişilere göre kaza yapma riski üç kat daha fazla. Rahatsızlık sırasında hayati organlara oksijen gitmiyo

Uyku esnasında nefes kesilmesi anlamına gelen ve basit horlamadan farklı olan uyku apnesi, tedavi edilmezse ileride yüksek tansiyona, kalp spazmına ve ciddi akciğer hastalıklarına sebep olabiliyor. Uyku apnesi gündüz yorgunluk ve uyku hali, otururken uyuklama veya uykuya dalma hali, sabah da başağrısı ve huzursuzluk gibi şikâyetlerle kendisini belli ediyor. Hastalık, uzun yol sürücüleri ve güvenlik görevlileri gibi görev boyunca aşırı dikkat isteyen bazı mesleklerde çok önem kazanıyor. Tedavi edilmemiş uyku apneli hastalarda kaza yapma oranı normal kişilere göre 3 kat daha fazla. Basit horlamanın kişinin sağlığını etkilemediğini anlatan Opr. Dr. Süreyya Şeneldir, "Sosyal bir rahatsızlık olan uyku apnesi ise basit horlamadan tamamen farklı ve son derece ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta da temel sorun horlama olmasına rağmen, diğer belirgin şikâyetleri uyku sırasında nefes kesilmeleri, uykudan yorgun uyanma ve gün içi yoğun uyuklamadır.'' dedi. Uyku apnesiyle nefesin kesilmesi o süre içinde vücudun oksijensiz kalması ve buna bağlı olarak birçok anormal reaksiyonların gelişmesi anlamına geliyor. Gece boyunca yeterli oksijen alamayan organlar yeterince dinlenemiyor. Opr. Dr. Şeneldir bu durumu şöyle anlatıyor: "Örneğin beyin yeterince oksijen alamaz, buna bağlı olarak ertesi gün konsantrasyon eksikliği, işe kendini yeterince verememe, dikkat dağınıklığı gibi şikâyetler ortaya çıkar. Ayrıca uykuda nefes kesilmesi ile devamlı mücadele içinde olan hastanın uyku kalitesi bozulur ve hastalar uykularından dinlenmiş olarak değil, dayak yemiş gibi yorgun kalkarlar."

Uyku apnesinin tedavisi nasıl?

Çok şiddetli horladığınız söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanıyorsanız ve gündüzleri uyukluyorsanız uykuda solunum duraklamaları (uyku apnesi) sorununuz olabilir. Apne kelimesi Yunanca'da "soluksuz kalmak" anlamına geliyor. Uyku apnesi erkeklerde kadınlardan 2 kat daha sık ve daha çok orta yaş üzerindeki erişkinlerde görülüyor.

Tedavi için birçok yöntem kullanılıyor. Bunlar kilo vermeden başlayarak küçük dil, yumuşak damak ve bademciklerin alındığı daha kompleks cerrahilere kadar uzanan birçok tedavi yöntemini içeriyor. Horlama ve uyku apnesinin tedavisinde geliştirilen en son teknik ise 'Pillar Implant' uygulaması. Uygulamada, yumuşak damak sertleştirilerek, horlamaya sebep olan titreme azaltılıyor ve yumuşak damağın havayolunu tıkamasına mani olacak üç minik implant yumuşak damağa yerleştiriliyor.

zaman
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2008 Çarşamba 20:43:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?