18
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Uykusuz her gece!

Uzun süreli uykusuzluk, başka hastalıkların habercisi olabilir. Depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklarda da uykusuzluk sık görülür.

Yatağınıza yattınız ancak bir türlü uyuyamıyorsunuz, üstelik bu durum sürekli tekrar ediyor ve günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyor. Ya da bu durumun tam tersine aşırı uyuma isteği duyuyor, gün içinde sürekli uyukluyorsunuz.

Medicana Bahçelievler Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Aylin Kılıç en sık karşılaşılan uyku bozukluklarını şöyle sıralıyor; uykusuzluk (insomnia), aşırı uyku uyuma (hipersomnia), uykuda nefes alamama (uyku apnesi) ve huzursuz bacak sendromu... Bunların içerisinde de en sık rastlanılan uyku bozukluğu yani insomniadır.

İnsomnia varlığında hipertansiyon, kronik akciğer hastalığı, artrit, başağrısı ve diyabet yüksek oranda görülebilir. Tedavi edilmez ise uyku bozuklukları depresyon ve anksiyete gibi psikiyatrik bozuklukların ilk kez ortaya çıkmasında önemli bir risk faktörüdür.

SAĞLIKLI UYKU NEDİR?

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki uykuda geçirilen süre önemli değildir. Önemli olan sağlıklı, kesintisiz uyumak ve sabahları dinç kalkmaktır. Uyku bozukluğunuz varsa hemen uyku ilacı almaya kalkmayın. Öncelikle altta yatan tıbbi veya psikiyatrik bir hastalığın varlığını araştırmalısınız.

Güneş Gazetesi
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2005 Cumartesi 16:14:18
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 14:50:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?