17
Mayıs
2024
Cuma
SAĞLIK

Uzmanlar, yaklaşan kış depresyonuna karşı uyarıyor

Uzmanlar, yaklaşan kış mevsimi öncesi insanları kış depresyonuna karşı uyarıyor.
SSK Erzurum Bölge Hastanesi Asabiye Servisi Şefi Dr. Mehmet Yavuz, güneş ışığının azalmasının insan psikolojisi üzerinde negatif bir etkisi olduğunu belirterek, kış aylarında günlerin kısalması, güneş ışığının azalması, insanların sürekli kapalı ortamlarda kalmasının psikolojiyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Her insanın mevsim değişiklikleriyle birlikte temel vücut ritim ve fonksiyonlarında değişimler yaşadığını anlatan Dr. Yavuz, "Örneğin birçok kişide kış aylarında uyku ihtiyacı ve iştah artıyor, enerji ve keyif ise azalıyor. Ancak bu değişimler, bazı kişilerde klinik anlamda depresyon sayılabilecek boyutlarda oluyor" dedi.

Kış depresyonundan korunmak için soğuk olsa bile güneşli günlerden yararlanmanın, açık havada spor yapmanın önemine işaret eden Dr. Yavuz, dengeli beslenmeye özen gösterilmesi ve kişinin sevdiği uğraşlara zaman ayırması gerektiğini ifade etti. Kış depresyonunun sonbaharla birlikte kendini gösterdiğini dile getiren Dr. Yavuz, "Hastalığın ortaya çıkış mekanizması tam olarak bilinmese de, genel olarak duygu durum dengelenmesinde önemli rolü olan serotonin hormonunun ve özellikle salgılanması ışık ritmine bağlı olan melatonin hormonunun etkisi olduğu düşünülüyor. Kış depresyonu herkeste ve her yaşta görülebiliyor" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2004 Pazar 13:04:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?