16
Mayıs
2024
Perşembe
SAĞLIK

Uzmanlardan kolesterol uyarısı

Dünyada ölüm nedenlerinin başında kalp hastalığı geldiğini hatırlatan uzmanlar, kolesterolün kalp hastalığına sebep olduğunu belirterek, uyarıda bulundu.

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, yüksek kolesterol değerlerinin damar sisteminde birikerek atheroskleroz denilen koroner kalp hastalıklarına sebep olduğunu belirtti. Kötü kolesterol adı verilen LDL-kolesterolün, bu konuda en çok üzerinde durulan faktör olduğuna dikkat çeken Dr. Dinççağ, " Yine HDL-kolesterol adı verilen iyi kolesterol ise kötü kolesterolün kandan temizlenmesini sağladığı ve koruyucu olduğu şeklinde düşünceler vardır.

Kolesterol düşürücü ilaçlar, hekim tavsiyesine göre sürekli kullanılmasının faydalı olduğu tıbbi yayınlarda ortaya koyulmuştur. Risk faktörü yüksek olan hastalarda LDL-kolesterol değeri 70 mg/dl'ye kadar düşürülmesi hedeflenirken, diğer hastalar için bu değerin 100 mg/dl'dir. HDL-kolesterolün yüksek olması hedeflenmektedir. Total kolesterolün 150 mg/dl olması istenmektedir. Kolesterol ilaçlarının olası yan etkileri için hekim kontrolü altında kullanılması şarttır" dedi.

Bu ilaçlar kullanılırken diyete de uyulması gerektiğini ifade eden Dr. M. Emin Dinççağ, "Özellikle doymuş yağlardan, kolesterol içeriği yüksek hayvansal gıdaların az tüketilmesi şarttır. Kolesterol düşürücü ilaçların; kas sistemi üzerindeki olumsuz etkileri yüzünden dikkatli kullanılması gerekir. Bunun için birden çok ilacın kombinasyonunda dikkat etmek gerekir. Kolesterol düşürücü ilaçların sürekli kullanılmasında tıbbi fayda vardır. Hatta bu ilaçların damar sisteminde oluşan plakları (kolesterolün yaptığı birikimleri) küçülttüğü tespit edilmiştir. Kolesterol düşürücü tedaviyi, sadece ilaç tedavisi olarak görmek eksikliktir. Diyet yanında egzersiz yapmanın da kolesterol düzeyini düşürdüğü bilinmektedir. Özellikle HDL kolesterol düzeyini yükselten en önemli faktör egzersizdir. Statin adı verilen ilaçlar karaciğer testlerinde yükselmeye neden olabilir. Belli bir miktar yükselme ilacı bırakmayı gerektirmez, takip edilerek ilacın kesilmesi kararını hekim vermelidir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2007 Pazar 14:08:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?