19
Mayıs
2024
Pazar
SAĞLIK

Vardiyalılarda prostat 4 misli

Vardiyalı çalışanların prostat olma riski dört kat fazla. Vardiyalı çalışmak göğüs kanseri riskini de artırıyor. Kanser riskindeki artış melatoninle ilgili.

Japonya’da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre vardiyalı çalışan erkeklerde prostat çıkma riski, düzenli olarak gece veya gündüz çalışanlara kıyasla dört kat daha fazla. Benzer bir risk göğüs ve bağırsak kanseri için de geçerli. Kanser riskindeki artış geceleri uykuyu düzenleyen ve kansere yakalanma riskini azaltan melatonin hormonunun daha az salgılanmasından kaynaklanıyor.

Japon bilimadamlarının çalışma hayatı üzerine yürüttüğü bir araştırma, vardiyalı çalışan erkeklerin prostata yakalanma riskinin, düzenli olarak gündüz ya da gece çalışanlara göre dört kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

14 binden fazla işçiye dayanarak hazırlanan araştırmadan elde edilen sonuçlara göre vardiyalı çalışmak göğüs ve bağırsak kanseri riskini de artırıyor.

KANSER RİSKİNDEKİ ARTIŞ MELATONİNLE İLGİLİ 

Araştırmaya göre kanser riskindeki artış uykuyu düzenleyen melatonin hormonunun daha az salgılanmasından kaynaklanıyor. Melatonin hormonunun kansere yakalanma ihtimalini azaltan bir etkisi olduğu biliniyor. Melatoninin daha az salgılanması ayrıca, prostat dokularını düzenleyen cinsel hormonlarda bir artışa sebep oluyor.

İngiliz bilimadamları, Japon meslektaşlarının bulgularına temkinli yaklaşıyor. 

İngiltere Kanser Araştırma Vakfı’ndan Henry Scowcroft, vücut ritminin bozulmasının kanserle bağlantısı olabileceğine dair önceden bazı bulguları olduğunu fakat uyku düzensizliğinin bizzat kanser riskindeki artışla ilgisi olmayabileceğini belirtiyor.

Scowcroft’a göre uyku düzensizliği ve kanser arasında doğrudan bağlantı kurulabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.


NTV
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2006 Pazartesi 16:29:11
Güncelleme :18 Eylül 2006 Pazartesi 16:34:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?